Tsunami demana fer nit a la Jonquera i la Guàrdia Civil hi envia reforços

Els manifestants es preparen per acabar la primera jornada en un ambient festiu a l'espera d'una possible intervenció policial
CRS a La Jonquera
Manifestants a tocar del cordó de la CRS francesa | CatalunyaDiari

Centenars de manifestants mantenen a primera hora de la nit la protesta que des d'aquest dilluns talla l'AP-7 a l'alçada de la frontera francesa. Convocats per Tsunami Democràtic, aquesta plataforma independentista ha emès un comunicat celebrant «l'èxit absolut» de la primera de les tres jornades i ha animat a la gent a seguir pujant a la Jonquera. I és que la intenció és continuar amb els talls tota la nit i tenir clar que «a les 8h esmorzarem plegats». 

 

Que el tall, que ja ha rebut el suport de bona part de l'espectre polític sobiranista, es pugui mantenir, dependrà en part de la voluntat dels cossos policials. Al llarg del dia, el CRS de la Gendarmerie francesa han estat a poca distància dels manifestants però sense arribar a intervenir.

 

En les últimes hores, però, qui s'estaria desplaçant a la frontera nord de Catalunya series els membres dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil, que estarien en disposició d'intervenir si els ministeris d'Interior espanyol i francès, que han estat coordinats durant la jornada, demanen desallotjar, tal com explicava 'El Español'. Sobretot després de la crida de Foment a evitar un bloqueig de Catalunya.

 

Preparats per passar la nit

Pel que fa a les últimes hores de la jornada de protestes, els allà presents destaquen l'ambient festiu que han viscut. Concerts a l'escenari que s'ha muntat al mig de la calçada, fogueres amb gent escalfant-se i sopant i tendes de campanya ocupant l'autopista.

 

Amb l'arribada de l'ocàs, els centenars de persones mobilitzades que mantenen el tall de l'AP-7 a la Jonquera convocat pel Tsunami Democràtic es preparen per passar la nit. Els més preparats han muntat tendes de campanya al mig de la calçada, però també n'hi ha d'altres que s'emboliquen amb mantes i busquen la protecció de les tanques de formigó de l'AP-7 per resguardar-se de la tramuntana.

 

tendes a La Jonquera
La gent té tendes per passar la nit | CatalunyaDiari

I precisament, el vent és el que ha fet que les fogueres que s'han encès s'hagin hagut d'apagar, per l'alt risc d'incendi que suposen. Des de l'escenari, l'organització ha demanat a la gent que no n'encengués, perquè els encenalls que surten poden prendre la vegetació.

 

Arriba l'hora de sopar, i els manifestants han muntat taules de càmping o bé mengen en grups a la calçada. També n'hi ha alguns, ja a prop del cordó policial dels antidisturbis francesos, que passen l'estona jugant a cartes.

 

Concerts per animar l'ambient

L'escenari instal·lat al mig de l'autopista, presidit per un cartell amb el lema 'Spain sit and talk', és un dels centres d'activitat més important de la nit. Diversos artistes hi van passant per entretenir als centenars de manifestants que s'apleguen en aquest punt. Un d'ells ha estat Josep Maria Cantimplora, de Rupit (Osona), qui ha cantat diverses versions de temes famosos com ara 'La barbacoa' de Georgie Dann o 'Y viva España' de Manolo Escobar. La particularitat, però, era que la lletra estava modificada per reivindicar la independència de Catalunya.

Gent sopant a La Jonquera
Manifestants sopant al tall de La Jonquera | CatalunyaDiari

Per l'escenari també hi ha passat l'humorista osonenc Peyu qui ha fet un monòleg centrat en el conflicte català. També ha dedicat part del seu discurs humorístic a la família reial i als casos de corrupció de l'estat espanyol. En definitiva; l'autopista s'ha convertit en un envelat improvisat propi de qualsevol festa major. I els concerts acaben sempre amb la mateixa proclama: crits a favor de la independència.

 

Reforcen les barricades

En paral·lel, desenes de persones continuen construint barricades al mig de l'autopista. Aquests han agafat material divers de les obres que s'estan fent al pont de l'autopista que uneix l'estat espanyol i França. D'aquesta manera, des del cordó policial fins a l'escenari (uns 500 metres) s'hi poden trobar diverses barricades construïdes amb bigues de formigó, ferros, senyals i tanques.

 

Els manifestants també han agafat troncs d'arbres que hi havia als marges de la carretera per dificultar el pas de la policia en el cas en què acabin desallotjant el tall de circulació a l'AP-7. Mentrestant, una cinquantena de persones segueixen davant els antiavalots francesos per evitar que aquests puguin avançar per la carretera. En diverses ocasions, des de l'escenari han demanat a la gent que anés a donar-los suport.Comentaris
Rafel
-Spain SIT AND TALK. no només ho diem els independentistes, ho diu qualsevol persona estrangera amb dos dits de front. Si volem la independència, i ells no, el més normal fóra arribar a un referèndum. Per cert, a l'hora d'unificar espanya, ho van fer amb armes i morts...Els espanyols no són els més indicats per a donar lliçons ni de pacifisme ni de democràcia. No és pot dir que no a les vies civilitzades de resoldre conflictes. Menys histerisme patriòtic espanyol, i més tocar de peus a terra.
Andreu
Que vaja la policía i faja fora tota eixa brossa de l'autopista,malalts mentals adoctrinats.feixistes indepes.
Josep
Andreu.a cagar a la via
Marcus
Seure a negociar que?? El 58% dels catalans han votat a partits no indepes. Pensament unic, supremacia i xenófobia. Aixo es l’independentisme. Per mi mà dura contra aquella que ens estan prenent les llibertats a la majoria dels catalans
Jordi
Deixeu de tocar els collons ja i de fer-nos mal a tots. Això no porta a enlloc.
Maria
Referendun en toda españa ,llevarlo al congreso que es donde reside la soberania nacional ,de otra manera nada de nada
Fariñes
En Peyu humorista?... Apa home!!!.. No fotem!!!
Alfons
Prou ja amb inventar xifres ficticies de votants. El 48% del total ha votat partits independentistes, el 37% partits espanyolistes i la resta a equidistants o no han votat. Deixeu de dir que sou la majoria perque no és cert, mentides de mal perdedor.

envia el comentari