Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Turull després de recollir les credencials de diputat el 20 de maig de 2019

Turull desconfia de Sánchez i demana «reunions més discretes» perquè es pugui aprofundir en el diàleg

L'exconseller de Presidència espera que la Generalitat atorgui el tercer grau als presos i que no sigui «més restrictiu» per acontentar a la Fiscalia

Jordi Turull després de recollir les credencials de diputat el 20 de maig de 2019
Turull desconfia de Sánchez i demana «reunions més discretes» perquè es pugui aprofundir en el diàleg | Catalunya Diari

L'exconseller Jordi Turull ha instat Quim Torra i Pedro Sánchez a nomenar «negociadors amb solvència contrastada» per a poder celebrar «reunions més discretes». En una entrevista des de la presó de Lledoners, Turull ha demanat que els contactes entre el president de la Generalitat i el candidat a la presidència del govern espanyol tinguin més «discreció» perquè es pugui aprofundir «més» en el diàleg: «Tota negociació s'ha de fer fora de focus», ha apuntat.

D'altra banda, l'exdiputat al Congrés confia que la Generalitat doni el tercer grau als «presos polítics»: «Hem de seguir tancats o podem sortir?». En aquest sentit, Turull també espera que el Govern no sigui «més restrictiu» que el Suprem «a satisfacció» de la Fiscalia.

Turull desconfia de Sánchez

Turull creu que, perquè el diàleg entre els dos presidents sigui «real», cal «més discreció». L'exconseller defensa que en les negociacions s'ha de poder «parlar de tot» i «sense condicions». Per resoldre el conflicte polític, Turull sosté que Sánchez ha de començar per fer una «bona diagnosi» de l'origen del problema.

L'exdiputat també reclama que es «blindin els acords» d'aquestes negociacions, tal com el Govern reclama des de la cimera de Pedralbes a partir de la figura del relator: «Les paraules se les endú el vent, però els escrits no tant». A més, es mostra convençut que s'acabarà trobant un «blindatge jurídic» per emmarcar la solució política que es pugui acordar.

Turull i Rull a la sessió de constitució del Congrés el 21 de maig de 2019
Turull confia que la Generalitat doni el tercer grau als presos | Catalunya Diari

Això sí, Turull carrega contra Sánchez, de qui desconfia per ser «mal estadista» i tenir unes certeses «molt volàtils». «Ha donat proves suficients que no té conviccions sòlides», ha afegit. Segons apunta a l'entrevista, és un «greu problema» haver de buscar un acord amb el líder del PSOE, perquè «al matí diu una cosa i a la tarda defensa la contrària».

En aquest sentit, l'exconseller dubta que «valgui la pena perdre el temps» negociant amb algú que prioritza ser president «sí o sí», en comptes d'apostar per solucionar el conflicte. «Jo no me'n fio», ha reblat.

Espera que el Govern atorgui el tercer grau als presos

Turull espera que el Govern atorgui el tercer grau als «presos polítics»: «La Generalitat considera que hem de seguir tancats o podem sortir? És que és això eh», ha constatat. L'exconseller ha insistit que els líders independentistes empresonats no esperen rebre cap favor ni sortir guanyant per la seva condició política, però que tampoc volen que se'ls perjudiqui.

Així, Turull fa notar que la «pressió» de l'Estat i la Fiscalia pot fer que es decanti més aviat per perjudicar i no afavorir les condicions dels presos, però espera que l'executiu de Quim Torra els doni el tercer grau.

Turull durant el judici del procés al Tribunal Suprem el 19 de febrer de 2019
Jordi Turull desconfia de Pedro Sánchez | Catalunya Diari

Per altra banda, Turull creu que l'Estat ha de reconèixer que ha actuat «malament» durant tot el procés judicial. Sobre el cap de la diplomàcia europea i exministre d'Exteriors, Josep Borrell, l'exconseller ha sentenciat que mentre l'Estat faci política vers Catalunya «amb l'estómac» no solucionarà «res».

«Gens partidari» de convocar noves eleccions a Catalunya

Finalment, Turull rebutja unes eleccions catalanes per fer avançar el procés sobiranista. El qui va ser cap de llista de JxCat per Lleida a les eleccions espanyoles del 28-A, considera «millor» que el Govern culmini el mandat de l'1-O.

Ara que l'independentisme ja ha vist de què és capaç l'Estat «i quins són els actius i passius», Turull creu que l'autodeterminació s'ha de tornar a exercir, però no a través d'unes eleccions. Tampoc si es vol donar un caràcter plebiscitari als comicis, com va passar el 2015.

«No veig el tint entre la gent de plantejar unes eleccions com a plebiscit», i «no soc gens partidari de convocar eleccions», ha reiterat. D'aquesta manera Turull demana que no es vegi amb «por» l'escenari de tornar a votar en un nou referèndum: «Calen accions per avançar. Accions i no eleccions».

També et pot interessar...

  • Turull treu a la llum els secrets més amagats de l’1-O: «Els posturejos es paguen cars».

  • Tsunami Democràtic confirma una mobilització massiva pel Clàssic: ja són 32.000 inscrits.