Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Turull, Rull i Sànchez rebutgen les acusacions de rebel·lió i sol·liciten declarar en català

La defensa dels tres acusats denuncia que es busca «escarmentar a líders polítics pacífics simplement perquè no es comparteixen les seves idees»

Josep Rull i Jordi Turull
Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez demanen declarar en català | CatalunyaDiari.cat

 

A les portes del judici per l'1-O,  la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez nega els delictes de rebel·lió i sedicióen els escrits presentats davant del Tribunal Suprem. «Curiosa rebel·lió o sedició aquesta en la qual els ciutadans presumptament rebels o sediciosos, branden com a major arma un simple paper per dipositar en una urna, en acabar la votació tornen pacíficament a casa seva», argumenten a l'escrit.

L'advocat Jordi Pina afegeix que aquesta és la «primera rebel·lió de la història de la humanitat que té caps principals però no mers participants», i per això es pregunta si «es pot imaginar un tumult format només per nou persones». Les defenses creuen que s'està buscant «escarmentar a líders polítics pacífics simplement perquè no es comparteixen les seves idees»

L'única violència, exercida per la policia 

La defensa apunta que l'1-O els votants van actuar pacíficament i que van «resistir-se quasi sempre de manera passiva» davant una actuació policial que qualifica de «desproporcionada». Destaca que, un cop va acabar la jornada de votacions, els milers de ciutadans van tornar «pacíficament a casa» i considera a més que és «sorprenent» aquesta conducta si el que es buscava era una «autèntica rebel·lió». 

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

Afirma que ningú es va alçar «tumultuàriament contra l'autoritat o els agents» i culpa la policia de la violència. «Van ser aquests els que, contravenint el mandat judicial de no pertorbar la normal convivència ciutadana, van carregar desproporcionadament conta persones que votaven pacíficament». 

Violència policial durant l'1-O
La defensa de Rull, Turull i Sànchez culpa la policia de la violència durant l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

Demanen declarar en català 

En l'escrit, el lletrat avança que Turull, Rull i Sànchez «s'expressen millor en català» i que, per tant, tenen la intenció de fer les seves intervencions en la seva llengua materna. Per això, sol·licita al tribunal que habiliti un mecanisme de traducció simultània.

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Entre els noms que reclama la defensa com a testimonis, destaca el de Felip VI per la declaració televisada que va fer el dia 3 d'octubre, a més d'Ada Colau, Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. Demana també que hi compareguin una seixantena de votants de l'1-O, així com diversos agents i comandaments de cossos policials tant dels Mossos d'Esquadra com de la Guàrdia Civil.

Puigdemont, Felip VI i el rei
Turull, Rull i Sànchez demanen que Felip VI, Puigdemont i Rajoy declarin com a testimonis | CatalunyaDiari.cat

 

  • També pots llegir: Turull, Rull i Sànchez demanen que Felip VI, Puigdemont i Rajoy declarin al judici de l'1-O

La defensa de Turull, Sànchez i Rull sol·licita que a la sala del judici hi pugui haver la presència de cinc familiars per acusat per rebre «suport emocional» i que es reservin cinc places per a observadors internacionals. «El desenvolupament del judici oral no pot dependre de l'edició efectuada per mitjans de comunicació i cal preservar la percepció directa de la vista», assegura.