ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

El jutge belga decidirà si extraditarà o no Puigdemont i els consellers cessats el 14 de desembre

El president cessat i els consellers han declarat davant de la justícia belga
El president cessat i els exconsellers han declarat davant de la jusítia belga | CCMA

 

Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que l'acompanyen a Bèlgica han acudit al Tribunal de primera instància de Brussel·les a les 9.00 hores d'aquest dilluns, 4 de desembre. Un cop finalitzades les seves declaracions, s'ha donat a conèixer que la data on el jutge anunciarà la decisió definitiva el pròxim 14 de desembre.

D'aquesta manera, els polítics catalans hauran d'esperar 10 dies més per conèixer la decisió final de la justícia belga. Les primeres valoracions sobre aquesta situació les han portades els advocats dels investigats, Jaume Alonso-Cuevillas i Paul Bekaert, els quals han reconegut que s’oposen a l’extradició de tots ells.

 

Un cop finalitzada la vista, han afegit que els delictes pels que són investigats no poden ser castigats a Bèlgica, pel que consideren que difícilment podran ser castigats pels mateixos. A més, han advertit que de prendre’s la decisió de tornar-los a Espanya, un cop allí hi hauria risc de patir vulneració sobre els seus drets fonamentals.

A més de dues setmanes de la primera audiència

Després que el Ministeri Públic belga avalés executar les cinc ordres europees de detenció i entrega pels delictes pels quals s'investiga als polítics, inclosos els de rebel·lió i sedició, han passat 17 dies des que es va ajornar la decisió sobre l'extradició. Llavors, el jutge va considerar que es devia deixar més temps per presentar al·legacions, pel que ho va posposar la decisió fins a la data d'avui.

 

En aquest context, l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas va asegurar que el fiscal «vol revisar si els fets podrien ser incriminables segons la legislació belga». Alonso-Cuevillas, també ha dit en declaracions als periodistes en abandonar la vista que «el fiscal belga part de la base que la norma general és complir les ordres d'extradició i no denegar-les». Encara que, segons diu, ara com ara «ha descartat que hi hagi delicte de corrupció».