Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

Ultimàtum del PDECat a la Crida de Puigdemont: O coalició o trencadissa

La decisió final s'hauria de conèixer abans que acabi el juny

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont és el líder de Junts per Catalunya. | ACN

Negociacions encallades, segons el diari 'Ara', entre el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat)  i la Crida Nacional per la República de cara a l'objectiu que persegueixen des de fa mesos: trobar un encaix entre les dues formacions on totes dues se sentin còmodes. Aquest dijous, segons el rotatiu, s'han reprès les reunions entre les dues parts sense que s'hagi pogut avançar i ha acabat amb un ultimàtum per part del PDECat  en la defensa d'una coalició electoral entre les dues plataformes.

Ara, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez hauran de respondre la proposta plantejada per David Bonvehí com a sortida a una situació que sembla embarrancada: la Crida rebutja una federació amb el PDECat a l'estil CiU; mentre que el PDECat es mostra contrari a fusionar-se amb la Crida o dissoldre-s'hi. Davant del panorama, el terme mig és la coalició plantejada per Bonvehí i que ara haurà de respondre l'entorn de Puigdemont: a les seves mans hi ha el futur de l'espai postconvergent.

Puigdemont té la trencadissa a les seves mans

A ningú no se li escapa que la darrera paraula sobre la qüestió la tindrà Carles Puigdemont. A les seves mans hi ha decidir si accepta la coalició o si, pel contrari, tanca definitivament la porta al PDECat. Un trencament seria una autèntica catarsi: milers d'alcaldes i regidors haurien de decidir bàndol; la marca Junts per Catalunya deixaria de poder ser utilitzada per la Crida —és propietat del PDECat, així, com els drets electorals que se'n derivin—; i la mateixa direcció del PDECat, molts integrants de la qual també són al comandament de la Crida, haurien de decidir amb quin partit es queden.

Des del PDECat, també s'estudiarien possibles aliances electorals amb el Partit Nacionalista Català  de Marta Pascal o fins i tot amb  Units per Avançar de Ramon Espadaler, i totes dues formacions —Crida i PDECat— haurien de pensar en els possibles candidats a les eleccions autonòmiques d'enguany. La decisió sobre si hi ha trencadissa o no, però, és de Puigdemont i s'haurà de conèixer abans que acabi el juny.

La JNC demana a Puigdemont que no deixi perdre el PDECat

Al seu torn, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) ha demanat a l'expresident del Govern Carles Puigdemont que no deixi perdre els «grans actius» que té el PDeCAT, entre electes municipals i diputats o consellers. En un comunicat, l'organització juvenil vinculada a JxCat explica que aquest dijous s'ha reunit amb Puigdemont —telemàticament—, i que li ha reclamat que faci valer la seva «experiència i lideratge» i consolidi JxCat com a partit.

A més, la JNC ha instat Puigdemont a tancar un acord «el més aviat possible» entre el PDeCAT i la Crida, amb qui l'organització juvenil contactarà per reclamar «unitat». Els presidents del PDeCAT i la Crida, David Bonvehí i Jordi Sànchez, tenen pendent reunir-se els propers dies per seguir negociant.