Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El partit d'Abascal superaria a JxCat per un ascó

Les darreres enquestes confirmen la desfeta de C's i disparen la ultradreta de VOX

El partit d'Abascal podria arribar als 48 diputats, consolidant-se, amb diferència, com la tercera força del Congrés

El partit d'Abascal superaria a JxCat per un ascó
Les darreres enquestes confirmen la desfeta de C's i disparen la ultradreta de VOX | CEDIDA

Les darreres enquestes electorals que s'han fet públiques abans de les eleccions generals del pròxim 10 de novembre, confirmarien l'espectacular davallada de C's, mentre que es dispararia el resultat VOX, consolidant amb força la ultradreta com a tercera força al Congrés dels Diputats.

D'aquesta manera, a partir dels sondejos de 'El Mundo', 'El Español', 'La Razón' i 'ABC', la representació del partit d'Albert Rivera es mouria entre els 15 i els 19 escons; amb un percentatge de vot d'entre el 8,5% i el 8,9% de conjunt de vots. Per la seva banda, el partit d'Abascal, obtindria entre 37 i 48 escons i un percentatge de vot d'entre el 12,2 i el 14,3.

Pel que a socialistes i populars, els primers es mantindrien en resultats similars del 28-A, amb una forquilla d'escons d'entre 114 i 123, mentre que  el PP es recuperaria del trasbals de les darreres eleccions, situant-se com a segona força amb entre 89 i 107 diputats. Podemos podria perdre més de 10 escons, situant-se entre els 28 i els 40; mentre que el partit d'Errejón, Más País, n'obtindria tan sols entre 1 i 4.

Enquesta Electoral 10-N a Espanya
Les darreres enquestes confirmen la desfeta de C's i disparen la ultradreta de VOX | ABC

ERC clau per la investidura de Sánchez?

Més enllà de la davallada de Rivera i l'ascens meteòric de la ultradreta, el bloqueig institucional segueix pesant sobre el panorama polític postelectoral. Les enquestes dels mitjans citats mostren un empat tècnic i insuficient entre els blocs de dreta i esquerra d'àmbit estatal, convertint  els nacionalismes perifèrics en elements indispensables per la consolidació d'un nou govern a l'Estat.

Mentre que la majoria absoluta al Congrés dels Diputats se situa als 176 escons, el bloc PP-VOX-C's arribaria com a molt als 166 diputats i el bloc PSOE-Podemos-Más País, assoliria com a màxim els 170 diputats.

Només en els sondejos més optimistes per al bloc d'esquerres, donarien a Sánchez l'opció de pactar amb el PNB, obviant l'independentisme català; tanmateix, l'escenari que es preveu situa l'actual president del govern espanyol en la tessitura de necessitar el suport d'ERC per fer viable la legislatura. Un fet que explicaria la rebaixa de to dels socialistes vers els republicans catalans en les darreres setmanes.

D'altra banda,  s'especula també amb la possibilitat d'un pacte entre els garants del bipartidisme, PP-PSOE, que facilités la investidura de Sánchez amb una abstenció dels populars.

Enquesta Electoral 10-N a Espanya
Les darreres enquestes confirmen la desfeta de C's i disparen la ultradreta de VOX | El Mundo

La CUP entraria amb força

Al Principat, segons l'enquesta de 'El Períodico',  el bloc independentista obtindria la majoria dels escons, situant el conjunt d'ERC-JxCat i CUP entre els 23 i els 26 diputats; mentre que el bloc unionista PSC-C'S-PP-VOX, assoliria entre 17 i 19 diputats. En Comú Podem n'obtindria entre 6 i 7.

A nivell de partits,  ERC seria la gran guanyadora de les eleccions a Catalunya, mantenint-se com a primera força amb entre 14 i 15 diputats. De la mateixa manera, el PSC repetiria resultats, assolint entre 11 i 12 escons; mentre que C's seria el tret diferencial respecte al 28-A, podent perdre fins a 4 escons que es repartirien a parts iguals entre PP i VOX.

Tant JxCat com els Comuns podrien perdre entre un i dos diputats, mentre que l'estrena dels anticapitalistes de la CUP en unes eleccions generals, podria ser per la porta gran, amb entre 4 i 5 diputats.

Enquesta Electoral 10-N a Catalunya
Majoria del bloc independentista, amb l'entrada amb força de la CUP | El Periodico

També et pot interessar...