Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el 12 d'abril de 2020

La UE acorda un fons de reconstrucció però sense concretar-ne l'import

Els primers ministres i caps d'Estat discrepen amb el mètode que s'ha de seguir per fer les transferències

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el 12 d'abril de 2020
La Unió Europea encara no ha acordat l'import que es destinarà | cedida

Els caps d'Estat i del Govern de la Unió Europea han conclòs el seu cim per videoconferència sense grans avanços sobre la  creació d'un fons de recuperació que rellanci l'economia del bloc una vegada superada la pandèmia de la Covid-19 i han encarregat a la Comissió Europea que elabori una proposta concreta sobre aquest.

  

El president del Consell europeu, Charles Michel, ha reconegut en una roda de premsa posterior a la reunió que aquest fons de reconstrucció és «urgent i necessari» i, per tant, ha de comptar amb una grandària «suficient» per a ajudar a les regions europees i els sectors econòmics més «colpejats».

Discrepàncies amb el mètode a seguir per fer les transferències

No obstant això, les capitals segueixen dividides sobre les principals característiques d'aquesta estratègia. Encara que sembla clar que Brussel·les emetrà bons per a finançar el fons, el sud i el nord de la UE difereixen ara en la forma en la qual aquests diners seran transferits als països: Espanya, Itàlia o Portugal, per exemple, reclamen que sigui a través de  subvencions no reemborsables, mentre que Alemanya o Països Baixos advoquen per préstecs que els socis hagin de retornar.

Sobre aquesta qüestió, la cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, ha reconegut que existeix una «varietat d'opinions», però ha garantit que la proposta final contindrà un «equilibri sòlid» entre crèdits i transferències directes. «Hi ha avantatges i inconvenients en tots dos casos i s'han intercanviat arguments de forma molt constructiva», ha assenyalat.