Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras durant una entrevista el 10 de setembre de 2017.

La Comissió Europea recorda que «cal interpretar correctament» la sentència del TJUE

La CE insisteix que els estats membres han de «respectar i complir les decisions» de Luxemburg, que són «vinculants»

Oriol Junqueras durant una entrevista el 10 de setembre de 2017.
Oriol Junqueras batalla per poder exercir com a diputat del Parlament Europeu. | ACN

La Comissió Europea ha afirmat aquest divendres que tots els Estats membres han de «respectar» les sentències de Tribunal de Justícia de la UE  perquè són «vinculants» i ha insistit que correspon al Tribunal Suprem i al Parlament Europeu «analitzar» quines són les conseqüències processals de la decisió de la Justícia europea del passat mes de desembre sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

«La sentència prejudicial del TJUE planteja noves i complexes qüestions legals que correspon analitzar correctament en primer lloc a el Parlament Europeu i els tribunals nacionals», ha expressat en una roda de premsa la portaveu de l'Executiu comunitari Dana Spinant. A més, ha remarcat que Brussel·les respecta «per descomptat» l'ordre constitucional espanyol.

Demanen respecte a les sentències del TJUE

L'Executiu comunitari també ha assegurat que  està «estudiant» per la seva part quina és la «situació legal» que deixa la decisió i que «no té més comentaris a fer» sobre aquest assumpte. D'altra banda, un altre portaveu de la Comissió Europea, Stefan Keersmaecker, ha recordat que «tots els Estats membres han de respectar les regles i les decisions» de la Justícia europea perquè són «vinculants», i ha insistit que la seva postura sobre Junqueras «ha de ser interpretada correctament».

Preguntat també per les raons que porten a l'executiu comunitari ha actuar contra països com Polònia o Hongria per violar l'Estat de dret i no contra Espanya per la qüestió catalana, Keersmaecker ha tancat que «evidentment cada cas ha de ser avaluat per separat».

La Sala del Suprem que va jutjar Junqueras pel procés independentista va rebutjar aquest dijous autoritzar el seu desplaçament dilluns que ve a Estrasburg  perquè pugui fer efectiva aquesta condició d'eurodiputat, reconeguda per l'Eurocambra dilluns passat arran de la sentència de Tribunal de Justícia de la UE.

Sassoli no es pronunciarà fins dilluns

El president del Parlament Europeu,  David Sassoli, comunicarà oficialment al ple de dilluns a Estrasburg la seva posició sobre Oriol Junqueras arran de la resolució del Tribunal Suprem que confirma la seva inhabilitació. Els serveis jurídics encara estan examinant la decisió del suprem i de moment no han enviat la seva opinió a Sassoli, segons fonts del gabinet del president. Les mateixes fonts asseguren que l'italià, per qüestions de procediment, només pot anunciar la seva decisió al plenari.

També et pot interessar...