IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Unió Europea valora que Puigdemont aparqués la DUI per donar més marge al diàleg

Les institucions europees duran a terme aquest dimecres la valoració oficial de la situació després de la decisió de Puigdemont

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar a Puigdemont que respectés la Constitució.
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar a Puigdemont que respectés la Constitució. | CatalunyaDiari.cat

El Govern de la Generalitat busca un diàleg i una mediació des del referèndum de l'1 d'octubre, obrint les portes a la Unió Europea i la comunitat internacional per rebre ofertes. Aquest dimarts, durant el seu discurs al Ple del Parlament, el president ho va reiterar: «Catalunya té el dret de ser escoltada més enllà de les nostres fronteres», i va tornar a instar a la UE la seva implicació per aconseguir un diàleg amb el govern de Mariano Rajoy. Ara bé, fins al moment, el discurs dels dirigents europeus que s'han pronunciat es decanta cap al respecte a la legalitat i la Constitució. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar aquest dimarts, abans de la compareixença de Puigdemont, que no dugués a terme cap decisió que pogués impedir el diàleg.

La líder de l'Esquerra Unitària/Esquerra Verda Nòrdica a l'Eurocambra, Gabriele Zimmer, ha afirmat aquest dimecres que les institucions europees han d'acceptar la voluntat dels ciutadans i «entendre» que han de «calmar, influenciar i pressionar» Mariano Rajoy perquè accepti l'oferta de diàleg amb Catalunya. El grup «espera» també que Rajoy no apliqui l'article 155 o el 116 de la Constitució, ja que «suposaria tirar gasolina al foc» i «no seria bo per a ningú». Per a Zimmer, «cal utilitzar totes les oportunitats de diàleg» i considera que les institucions europees no haurien «d'intervenir i dir que cal canviar la constitució», però ha afirmat que les institucions europees han de canviar «la seva aproximació al conflicte», i han «d'acceptar que l'1-O una majoria dels ciutadans de Catalunya van decidir separar-se», ha afirmat en relació a la declaració de Puigdemont aquest dimarts al vespre. 

Tal com informa el diari Ara, malgrat que encara no hi ha hagut valoracions oficials, diverses fonts europees apuntaven la nit d'aquest dimarts, després de la intervenció de Puigdemont, es mostraven satisfetes amb el gest que havia fet el president. «Sembla que Puigdemont ha escoltat el consell de no fer res irreversible», afirmaven algunes fonts, alliberades que el Govern no hagués fet la DUI de manera immediata i hagi optat per donar més marge al diàleg i la mediació. Els grups dels Verds/ALE al Parlament Europeu, del qual formen part els eurodiputats d'ERC i ICV, es van posicionar en la mateixa línia i van apuntar que el president de la Generalitat «ha deixat un cert marge per al diàleg; és l'hora d'utilitzar aquest temps extra per promoure urgentment el diàleg», demanava el líder dels Verds/ALE; Philippe Lamberts. 


Comentaris

envia el comentari