Un sector de l'unionisme va intentar interferir en la intenció de vot del 21-D

Es va contactar amb l'empresa Cambridge Analytica per fer una campanya que afavorís els partits constitucionalistes en les eleccions catalanes
Imatge de la jornada electoral.
Imatge de la jornada electoral del 21-D  | Laia Solanellas

Un dispositiu de 30 hackers, segons informa en exclusiva el diari 'ARA', podria haver estat muntat abans de les eleccions del 21-D per fer una campanya destinada a afavorir el vot cap als partits unionistes vers els independentistes a Catalunya.

 

Aquest moviment s'hauria intentat fer a través de l'empresa Cambridge Analytica, coneguda per l'escàndol de Facebook en el qual es va manipular la informació de més de 87 milions d'usuaris en favor de Donald Trump en les eleccions del 2016 als Estats Units.

 

Segons les informacions publicades pel mencionat diari, es va planificar fer una campanya a les xarxes per generar un clima d'opinió favorable als partits no independentistes i fer decantar així la balança a les eleccions.

 

Luis Conde o Juan Arza, possibles personalitats vinculades

Segons el diari 'ARA', va ser l'empresari Luis Conde -considerat un caçatalents català- el primer a tenir contacte amb l'empresa. Ell hauria rebut una trucada de Cambridge Analytica en la qual se li plantejava la possibilitat de crear una campanya en aquest sentit.

 

La mateixa empresa assegura que hi havia un grup d'empresaris catalans que estaven disposats a finançar tal campanya perquè estaven preocupats pel moviment independentista. Afirmen, a més, que va ser Conde qui va contactar amb ells. Ell, però, nega que fos així i, tot i que confirma que sí que va rebre tal trucada, deixa clar que no va ser ell qui va prendre la iniciativa.

 

Segons la seva versió, alguna persona dels Estats Units va fer de nexe perquè la consultora el truqués i l'oferís els seus serveis. D'altra banda, segons el relat de Cambridge Analytica la cosa no va anar així: «Mai ens comuniquem ni seleccionem clients. Les reunions són sempre per petició dels partits/clients».

 

Sigui com sigui el que està clar és que la trucada va existir, però segons Conde ell se'n va desentendre de forma immediata i va traslladar la proposta a un grup d'empresaris i polítics, suposadament, interessats. S'ha parlat de Juan Arza com la persona que va seguir el contacte amb l'empresa, però Conde no ha volgut confirmar cap nom.

 

Arza era llavors secretari d'estudis polítics del PP català, és antic membre de Societat Civil Catalana i també és integrant del patronat de la Fundació Joan Boscà, vinculat a la causa unionista. Segons l''ARA', Arza no ha volgut confirmar ni desmentir la informació, de fet, s'afirma d'aquest mitjà que les úniques paraules que va arribar a dir van ser: «L'ARA és propaganda pura i dura», molt molest.

 

Societat Civil Catalana confirma els contactes

Tot i que Societat Civil Catalana adverteix que, si va ser Arza qui va mantenir el contacte no ho va fer en nom de la seva entitat -doncs ja no en formava part-, sí que afirmen haver tingut coneixement de la idea de fer aquesta campanya, ja que era un tema que havia sorgit en diferents trobades d'importants personalitats del sector unionista.

 

Cal mencionar, però, que després de tots els contactes amb l'empresa, la idea no es va desenvolupar finalment, i la campanya per influir en el vot del 21-D afavorint els partits constitucionalistes no es va arribar a fer. Poc temps després l'empresa va desaparèixer com a conseqüència de l'escàndol de les eleccions d'EUA i de la campanya del Brexit.Comentaris

envia el comentari