IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El líder del PDECat que va plagiar la seva tesi doctoral ha estat «perdonat» per «falta de diligència»

Marc Guerro va copiar parts del llibre de l'autor Jaume Urgell, a la Universitat de Barcelona

Al centre, Marc Guerro, acompanyat d'altres companys del partit
Al centre, Marc Guerro, acompanyat d'altres companys del partit | Cedida

El líder del corrent liberal del PDeCAT, Marc Guerrero, que va plagiar la seva tesi doctoral l'any 2016 ha estat «perdonat»  per «falta de diligència» de la Universitat de Barcelona (UB). El març del 2016, la UB va concloure que, després de dos mesos d'investigació, Guerrero havia incorregut en una «mala praxi greu» per haver copiat d'un llibre, d'un altre autor, parts fonamentals de la seva tesi i la universitat va iniciar el procés administratiu per revisar la concessió del títol. No obstant això, segons informa El País', a hores d'ara la institució admet que ha hagut d'arxivar el cas perquè ha caducat a causa d'una «falta de diligència» de l'Escola de Doctorat del centre. La tesi de Guerrero, sota el títol 'La identitat en l'actuació exterior subestatal', analitza la política exterior de la Generalitat en comparació a la de l'estat de Washington. Una tesi que va defensar davant de la Facultat d'Econòmiques el gener del 2008 i de la qual va obtenir la màxima qualificació. 

Després de dos mesos de treball, una comissió tècnica formada per tres catedràtics, va concloure que Guerrero havia copiat quatre pàgines del llibre d'Urgell. Malgrat que l'extensió «semblaria que té una importància relativament menor», segons la comissió, les conclusions van ser que «els passatges plagiats tenen un paper de gran rellevància» i que «en el conjunt de la tesi, les idees de Jaume Urgell agafades sense cita són part essencial de l'estructura argumental». Després d'aquestes conclusions, el llavors rector de la UB, Dídac Ramírez, va ordenar que s'obrís un expedient per revisar la concessió del títol de doctor a Guerrero afirmant que les conclusions de la comissió «poden comportar que l'acte administratiu de qualificació de la tesi doctoral del senyor Guerrero resulti nul». 

El Següent pas era remetre-ho a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, formada per 15 juristes de reconegut prestigi, però l'Escola de Doctoral de la UB ha tardat més de tres mesos —termini legalment establert— en fer-ho i el procediment ha caducat. El nou rector, Joan Elias, va signar, el passat 14 de setembre, la resolució d'arxivament. L'última opció que li queda a Urgell és presentar un recurs de reposició perquè la universitat iniciï un nou procediment o recórrer a la via administrativa. Urgell també ha comentat que «està decidit a portar aquest cas fins al final perquè es reconegui l'autoria dels passatges que han estat copiats del seu treball». 

Aquesta, però, no és la primera vegada que s'investiga a Guerrero per plagi. El desembre del 2015,  Jaume Urgell també va denunciar a Guerrero per plagi, però la investigació també es va veure entorpida per errors administratius de la UB a causa «d'errors interns de comunicació», segons va declarar la mateixa universitat. 


Comentaris

envia el comentari