Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El lehendakari, Iñigo Urkullu, al Palau d'Ajuria Enea durant una compareixença

Urkullu convoca el govern basc aquest dilluns per anunciar la convocatòria d’eleccions el 12 de juliol

La crisi del coronavirus va obligar a ajornar uns comicis que estaven previstos pel 5 d'abril

El lehendakari, Iñigo Urkullu, al Palau d'Ajuria Enea durant una compareixença
Urkullu convocarà les eleccions autonòmiques del País Basc pel 12 de juliol. | ACN

El lehendakari, Iñigo Urkullu, convocarà eleccions autonòmiques al País Basc diumenge 12 de juliol. Urkullu ha convocat una reunió extraordinària del Consell de Govern Basc aquest dilluns a les 13 hores i anunciarà posteriorment en una compareixença la data dels comicis, segons ‘El Correo’ i ‘Radio Euskadi’.

Iñigo Urkullu ja va avançar fa setmanes la seva voluntat de convocar les eleccions autonòmiques al juliol després que s’ajornessin a l'abril per la crisi del coronavirus. El lehendakari es va reunir dijous passat per segona i última vegada amb els partits polítics per analitzar la convocatòria dels comicis i els va transmetre la seva preferència per celebrar-los al juliol, perquè en cas que la pandèmia experimentés un repunt, encara hi hagués opció de fer-los al setembre o octubre, abans que finalitzi la legislatura.

Tres informes avalen fer les eleccions al juliol

En aquesta cita el lehendakari va presentar tres informes que avalaven la convocatòria electoral al juliol. El de seguretat proposava fomentar el vot per correu, així com prendre mesures de neteja i distanciament social en els col·legis electorals i en actes de campanya.

L'informe sanitari assegurava que si el desconfinament es fa amb les «degudes cauteles», a l'estiu els ciutadans podran realitzar els moviments «habituals» en la vida diària i es podran adoptar mesures específiques de cara als comicis, tant en els col·legis electorals el dia de les votacions com durant la campanya electoral.

Per últim, l'informe jurídic subratllava la importància de fixar les eleccions abans que finalitzi l'actual legislatura i plantejava dues dates, una d'elles «subsidiària» (al setembre o octubre) per si en la primera (juliol) la Covid-19 s'agreugés i calgués ajornar de nou els comicis.

Aixecament de l'Emergència Sanitària

Abans de convocar les eleccions és necessari aixecar la Declaració d'Emergència Sanitària que el lehendakari va decretar el 13 de març. El Consell Assessor de Protecció Civil, que assisteix al lehendakari com a director únic del Pla de Protecció Civil d'Euskadi, ha estat convocat aquesta mateixa tarda i en aquesta reunió es donarà compliment a aquest tràmit, han informat fonts del govern basc.

Aixecada l'Emergència Sanitària i escoltades pel lehendakari les consideracions del Consell de Govern, només quedaria pendent publicar en el Butlletí Oficial del País Basc la convocatòria electoral, que ha de formalitzar-se 54 dies abans de la cita amb les urnes, la qual cosa obliga a fer-ho de manera immediata per a poder celebrar-les el 12 de juliol.

Entre els partits polítics, aquesta data només convenç plenament al PNB. El seu soci en el govern basc, el PSE, demana que els comicis se celebrin amb totes les garanties democràtiques i sanitàries. EH Bildu i Elkerrin Podemos es decanten per acudir a les urnes a la tardor, mentre que el PP coincideix amb els socialistes a reclamar garanties de salut.