Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol Pedro Sánchez

Sánchez anuncia quan podria començar la vacunació per Covid-19 a l'Estat

El cap de l'executiu central ha assenyalat que la vacuna podria arribar a Espanya més aviat del previst

El president del govern espanyol Pedro Sánchez
El govern espanyol reforça l'estructura del Ministeri de Sanitat | El Periódico

És una de les notícies més esperades en aquests moments. Els ciutadans de tots els països del món estan expectants per saber quan podran iniciar la campanya de vacunació contra la Covid, ja que a Espanya podríem tenir ja un primer termini segons ha avançat el president del govern, Pedro Sánchez. Sánchez ha afirmat que la campanya al nostre país «podria estar llesta» en sis mesos.

Així, segons les estimacions que fa el cap de l'executiu, els espanyols començarien a vacunar-se contra el coronavirus en el pròxim mes de maig. Coincidiria doncs amb el final de l'Estat d'Alarma, que si s'acaba allargant tot el que té previst el govern, durarà fins al pròxim 9 de maig.

El president del govern ha fet aquestes declaracions en una compareixença conjunta amb el president valencià, Ximo Puig en la qual presentava un pla especial per a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia a Espanya.

Pedro Sánchez ha insistit que «les noves vacunes podrien estar llestes per a aquest moment, acompanyant amb el canvi d'estació». Creu que amb la seva arribada en aquest moment es podria «recuperar progressivament aquesta nova normalitat» tan anunciada donis de l'inici de la desescalada, després del llarg confinament de dos mesos, a Espanya el mes de maig passat.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, de fet, ja havia deixat entreveure que «si les coses van molt bé», l'arribada de la vacuna podria produir-se a principis de l'any que ve o a finals d'enguany. Amb tot, es mostrava prudent sobre aquesta possibilitat i insistia que hauríem de continuar convivint amb l'actual estat d'alarma.

Aquest nou termini coincideix també amb les actuals previsions que maneja l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'OMS reconeixia fa uns dies que alguns dels assajos clínics podrien reflectir resultats definitius abans que acabi 2020 però que això no implicaria que es distribuís abans de 2021 com ha defensat, per exemple l'encara president dels Estats Units, Donald Trump.

El que preveu l'organisme de Nacions Unides és que la distribució d'una vacuna «segura i eficaç» no comenci fins a principis o a mitjans de 2021. Serà aleshores quan es començaria a vacunar la població, tot i que també apunten que no de manera massiva i que s'hauria de prioritzar a poblacions de risc o sanitaris. Tanmateix, recorden que aquestes primeres vacunes no serien «100% efectives».

L'estat d'algunes de les vacunes

La vacuna més esperançadora des de fa mesos és la que estan desenvolupant conjuntament la Universitat d'Oxford i la farmacèutica Astra-*Zeneca. Els seus desenvolupadors tenen l'objectiu d'acabar la fase 3 i definitiva dels seus assajos clínics aquest mateix desembre. Cal recordar que Espanya ha adquirit uns 31 milions de dosis d'aquesta vacuna.

A més d'aquesta, la farmacèutica Pzifer també anunciava fa pocs dies que la seva intenció era acabar els seus assajos clínics i demanar l'autorització per al seu registre a la fi del mes de novembre. En termes similars també s'han pronunciat des de l'empresa americana Moderna sobre la seva vacuna.

Al costat d'aquestes més avançades, Espanya té un especial interès en la vacuna que està desenvolupant Johnson & Johnson. El nostre país és un on s'està realitzant l'assaig clínic d'aquesta, concretament 190 voluntaris participen en la fase II Johnson & Johnson als hospitals madrilenys de La Paz i Princesa i el Marqués de Valdecilla de Santander. Encara que trigarà bastant més a arribar, s'espera que pugui tenir un resultat d'immunitat més alt i que només fos necessària una dosi.

Finalment, fa uns dies que es confirmava la primera vacuna 100% espanyola que començaria a fer els seus assajos clínics. Es tracta de la desenvolupada a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona pel doctor Pere-Joan Cardona. Aquest desenvoluparà un assaig internacional en 369 de l'Argentina, i s'espera que després es pugui expandir al nostre país i a uns altres.