Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, al costat del director de Salut Pública, el 12 de març de 2020

Vergés es planteja que els nens tornin a les escoles abans que acabi el curs

La consellera creu que caldrà prendre mesures com que les entrades i sortides siguin «esglaonades»

La consellera de Salut, Alba Vergés, al costat del director de Salut Pública, el 12 de març de 2020
La consellera Alba Vergés, en una imatge d'arxiu. | cedida

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit confiar que es podran «trobar maneres» per poder obrir escoles abans que acabi el curs i per a totes les edats. En una entrevista a RAC1, la consellera ha explicat que no veu «descabellat» obrir els centres educatius com ja ha fet França, i que «cal trobar la manera» tot i admetre que «el risc zero no hi és ara ni hi serà en un mes ni en sis mesos».

Vergés reivindica la «socialització i cohesió social» de l'escola

Vergés ha afegit que, amb la informació que tenen ara, es pot plantejar aquesta mesura, sobretot «pensant en els nens» i en el fet que l'escola és un element de «socialització i cohesió social». Vergés creu que caldrà fer-ho aplicant mesures higièniques i de seguretat, com ara entrades i sortides «esglaonades» per disminuir riscos.

«Es pot tirar endavant alguna manera d'oferir aquestes escoles», ha dit Vergés, «perquè els nens necessiten aquet espais». La consellera de Salut creu que la necessitat d'obrir els centres va més enllà de la necessitat dels pares que han d'anar a treballar amb fills a casa, perquè l'escola és «el marc estable» que tenen els nens i molts d'ells «a la vida no el tenen estable».

Tot i remarcar que l'educació no és la seva competència i que caldrà «diàleg» amb el sector,  Vergés ha apostat per «trobar maneres perquè no hi hagi molta gent junta en un espai tancat, reforçar molt les mesures d'higiene» i fer que les entrades i sortides als centres educatius «no siguin totes a la mateixa hora».

Proposta «prudent» per a Barcelona i l'àrea metropolitana

El Ministeri de Sanitat  decidirà aquest divendres quins territoris passen de fase 0 a fase 1 dilluns, i si accepta la proposta de Catalunya que Barcelona i l'àrea metropolitana pugui estar en una 'fase 0 avançada' amb obertura de comerços minoristes, entre altres mesures. Vergés ha defensat que aquesta és una proposta «prudent» que «s'ajusta a la realitat», però que en aquests moments no tenen garantit que tiri endavant.

«Estem en un diàleg constant, però també tenen moltes reserves, estan mirant com funcionen altres territoris, tenen por d'altres territoris», ha explicat. Preguntada sobre si el govern espanyol vol que Madrid i Barcelona vagin junts en el procés de desescalada, Vergés ho veu «possible».

«Res ens fa pensar que tinguem un repunt»

Tot i l'augment de positius que es va registrar en les dades facilitades pel Departament de Salut  aquest dijous a la nit, Vergés ha assegurat que en aquests moments «res fa pensar» que hi hagi un repunt de casos, tot i insistir en cridar a la prudència. Vergés ho ha atribuït a la «bona capacitat de detecció» que hi ha en aquests moments, amb l'inici de les proves PCR  als centres d'atenció primària. «Per mi, detectar més és molt positiu», ha assegurat.

Vergés ha posat en valor que, tot i que es detecció de més positius, això no vol dir que hi hagi més pacients ingressats a les UCI en estat greu. «Vol dir que tenim transmissió, però ara molt més lleu de la que teníem», ha dit, «no està afectant a les entrades a urgències i a les  UCI, tot el contrari».