IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Un nou atac amb ganivet sacseja França pocs dies després de l'assassinat d'un professor

URGENT

🔴 El Govern aposta per un confinament municipal de cap de setmana i més restriccions

La vicepresidenta del govern espanyol confirma que el control dels Mossos és prioritari després de l'aprovació del 155

Soraya Sáenz de Santamaría també ha dit que s'intervindran els pagaments i Hisenda perquè estan provocant «un deteriorament molt greu a l'economia»

Sáenz de Santamaría ha explicat quines seran les primeres decisións després d'aplicar el 155
Sáenz de Santamaría ha explicat que una vegada quedi publicat al BOE  | CatalunyaDiari.cat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha parlat en una entrevista a Onda Cero sobre les primeres conseqüències de l'aplicació de l'article 155, i la intervenció de l'autonomia de Catalunya. «La primera decisió és que el cap polític dels Mossos l'agafarà Interior», ha avançat la vicepresidenta. Després, cada ministeri es farà càrrec de cada consergeria, i redissenyaran el que sigui necessari per englobar les que no existeixin a l'Adminisitració de l'Estat. «Les primeres mesures que aplicarem són les relacionades amb Hisenda i pagaments. Estan provocant un deteriorament molt greu a l'economia, és un sector prioritari», ha destacat Sáenz de Santamaría, que ha afegit que el que pretén l'article en segon lloc és «garantir la seguretat dels ciutadans i les llibertats». Sobre la intervenció, la vicepresidenta ha assegurat que els ministeris assumiran algunes competències, però que això «no significa que la Generalitat perdi aquelles competències», sinó que el que s'està buscant és «tornar a la legalitat». 

Sobre la intervenció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Soraya Sáenz de Santamaría ha destacat que el que pretén el govern espanyol és que «es compleixi la llei». «La nostra única intenció amb els mitjans de comunicació públics és tornar-los a la neutralitat» ha destacat. La vicepresidenta ha llançat una dura advertència al president de la Generalitat, a qui ha acusat de no voler dialogar per negar-se a acudir al Congrés i presentar les seves propostes. Ha assegurat, a més, que té una última opció abans d'aprovar definitivament de l'article 155: fer al·legacions al Senat. «Així escoltarem el que han de dir. El millor és que les coses es diguin públicament i obertament» ha destacat. En aquest sentit, ha explicat que, si el president aclareix abans del divendres que no va declarar la independència, «el Senat té capacitat d'adaptar-se al que Puigdemont i el Parlament facin». 

Ara bé, també ha insistit que una vegada el BOE publiqui l'article 155, ha dit, el president «deixarà de ser-ho». «Els seus càrrecs els tenen per la Constitució, aquella mateixa que se salten, no estan investits per cap manament diví. Si aquella constitució diu que deixen de ser-ho, ho deixen», ha sentenciat. Sobre la possibilitat que el president es negui a acceptar la nova realitat política, Sáenz de Santamaría ha evitat parlar directament sobre aquest escenari, però ha destacat que Carles Puigdemont perdrà el seu sou, deixarà d'exercir totes les seves funcions i el poder que té la seva firma per posar en marxa lleis o proposicions de lleis. Finalment, sobre la convocatòria d'eleccions, ha reiterat que en principi se celebraran d'aquí a sis mesos, però ha assegurat que l'acord amb el PSOE permet «modificar» aquest termini. 


Comentaris

envia el comentari