Víctor Terradellas nega tenir cap implicació en la suposada oferta de 10.000 soldats russos

En una entrevista nega la gravació de converses que suposadament fonamenten el sumari del cas

Pla tancar de Víctor Terradellas
Imatge d'arxiu de Víctor Terradellas | Laia Solanellas

L'operació de la Guàrdia Civil contra el finançament suposadament irregular de l'estada de l'expresident Carles Puigdemont a Bèlgica ha acabat afectant el reusenc Víctor Terradellas. Segons el que s'ha filtrat del sumari del cas, les converses mantingudes entre ell i persones de pes dins de les òrbites d'alguns partits, com David Madí o Xavier Vendrell, serien una de les bases de les acusacions.

Un cas, però, que s'ha fet més mediàticament conegut perquè, també segons s'ha filtrat, destaparia una suposada oferta de Rússia per portar 10.000 soldats per defensar la independència de Catalunya. Víctor Terradellas apareix, també, com el suposat contacte de Puigdemont amb Rússia.

En una entrevista a El Món, el reusenc sentencia que «a mi no m’han ofert mai 10.000 soldats russos». De fet nega fins i tot que les converses que suposadament fonamenten el cas les hagi gravat ell amb el mòbil tal com s'apunta. «Mai he gravat cap conversa i encara menys ho faria als amics», afirma.

Contactes arreu del món en paral·lel a la cooperació

L'entrevista, a càrrec de Quico Sallés, es va publicar aquest dilluns a la nit i, a més de repassar la trajectòria de Terradellas, serveix també perquè el reusenc es defensi de les acusacions que s'han pogut saber fins ara que planen en el sumari de la causa.

S'hi recorda la trajectòria en l'àmbit de la cooperació internacional que ha fet des de fa anys, a través de fundacions com Catmón o Igman, i que també han estat sospitoses en altres operacions policials vinculades a l'entorn de Convergència Democràtica de Catalunya i el seu finançament.

De fet, el reusenc va ocupar durant un temps el càrrec de secretari de relacions internacionals de CDC. Pel que fa als projectes de cooperació, també haurien portat Terradellas a establir contactes amb actors polítics de pes en alguns països del món.

Segons apunta Sallés a l'entrevista, se l'acusa de conspirar i treballar per afavorir la implicació de Rússia a favor de la independència de Catalunya. La valoració que fa el reusenc és que «d’això hi ha el mateix que podríem dir dels Estats Units, Alemanya, Regne Unit, d’Israel o altres estats del món, que en són molts en aquesta llista».

Nega la gravació de converses i els soldats russos

Aclareix que «la nostra feina, en el nostre àmbit més privat, ja eren les relacions internacionals, tant amb els països del nord com del sud, a través de la cooperació. Hem tingut moltíssimes relacions i moltíssims contactes. Mai, mai hem menystingut cap contacte que ens hagin posat al davant.

Després valorem si el contacte és bo o és dolent i actuem amb la determinació que creiem oportuna, si el contacte és bo.» Pel que fa a la suposa oferta militar russa, Terradellas sentencia que «a mi no m’han ofert mai 10.000 soldats russos. Ho garanteixo».

De fet, reflexiona rient que «si me’ls haguessin ofert no sé què hauria dit». Acaba per cloure la resposta afirmant que, si hi ha hagut converses d'aquesta mena o si s'han arribat a oferir o no, més enllà de negar-hi la seva participació, no li correspon a ell respondre-ho.

El seu paper, assegura, es va limitar a posar en contacte dues persones, però sense cap implicació d'aquesta mena sobre la taula. La sospita, segons s'ha filtrat al sumari de la causa judicial, sorgeix d'unes converses gravades al seu mòbil. Víctor Terradellas sentencia i insisteix que «mai» ha gravat cap conversa.

«Li diré una altra cosa, mai he gravat cap conversa i encara menys ho faria als amics», afegeix quan Sallés li torna a preguntar. De fet, Terradellas demanarà, a través del seu advocat, una prova forense al mòbil per demostrar-ho perquè «estic convençut que jo no ho he fet, i sabem com funciona l’Estat, que pot manipular, tergiversar, canviar, muntar o inventar». Al seu advocat també ha demanat «que faci les diligències oportunes per saber qui i com s’ha fet».


Comentaris

envia el comentari