Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cayetana Álvarez de Toledo

La victòria de Feijóo i la derrota d'Iturgaiz podrien apartar l'«ala dura» del PP

El sector que encarna Cayetana Álvarez de Toledo surt molt tocat del diumenge electoral

Cayetana Álvarez de Toledo
Cayetana Álvarez de Toledo, diputada per Barcelona i portaveu parlamentària del PP. | ACN

Si Cayetana Álvarez de Toledo i la seva dura estratègia com a portaveu del PP al Congrés ja havien anat generant anticossos dins del propi partit en els darrers mesos, la diputada per Barcelona queda encara més tocada després de les eleccions al País Basc i a Galícia celebrades aquest passat diumenge.

El moderat Feijóo triomfa a Galícia; el dur Iturgaiz fracassa al País Basc

Els resultats del PP a totes dues comunitats són ben clars: en primer lloc, una victòria sense pal·liatius d'Alberto Núñez Feijóo a Galícia, clarament per sobre del llindar de la majoria absoluta. Feijóo, que no ha dubtat en algunes ocasions a desacreditar públicament les declaracions més polèmiques i radicals de Cayetana Álvarez de Toledo, representa el PP més centrista i moderat, el que es reivindica com un partit de govern i efectiu en la gestió, sense estirabots. Una fórmula que a Galícia funciona i de quina manera, atraient, fins i tot, electorat que s'autodefineix com a nacionalista.

Mentrestant, al País Basc, la fórmula electoral era antagònica. D'entrada, el PP concorria en coalició amb C's, en una acord pactat al febrer, quan Arrimadas encara no era la presidenta de la formació i el partit no havia iniciat el rumb que ara sembla clar: el retorn al centre. Després de defenestrar Alfonso Alonso —un perfil més a l'estil d'Alberto Núñez Feijóo—, Pablo Casado va optar per recuperar un candidat clarament més escorat a la dreta i als postulats més contundents: Carlos Iturgaiz. El resultat ha estat clar, i en negatiu: dels 9 diputats de 2016, la coalició PP+C's s'ha quedat en 5. Fracàs, doncs, de la candidatura del PP més dur.

L'ala dura del PP, enterrada?

Els resultats podrien fer reconduir l'estratègia a Pablo Casado, que en les darreres setmanes ja havia fet tímids moviments en aquest sentit, donant més protagonisme a Ana Pastor, de perfil centrista, en detriment d'una Cayetana Álvarez de Toledo  ja molt tocada internament en el partit. El cop d'efecte de Galícia i Euskadi podria forçar el gir del PP cap al centre, cosa que deixaria l'actual portaveu parlamentària en entredit, i això en el cas que no fos reemplaçada en el càrrec. Pinten temps complicats per a Álvarez de Toledo.