Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Torra i el vicepresident Aragonès

JxCat i ERC evidencien les seves diferències amb una enganxada a TV3

La van protagonitzar dos dels responsables de la sala de màquines dels postconvergents i dels republicans, Pilar Calvo i Sergi Sol, respectivament

El president Torra i el vicepresident Aragonès
El president Torra i el vicepresident Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

No són cap secret les diferències entre Junts per Catalunya i ERC, que en els darrers dies han cristal·litzat en el cas Laura Borràs: els postconvergents reclamen que totes les formacions independentistes s'oposin al suplicatori que el Tribunal Suprem  ha demanat al Congrés per retirar-li la immunitat parlamentària i poder-la imputar; mentre que els republicans guarden distàncies i, de moment, no es mullen.

Des de  JxCat  defensen que seria un «error» donar suport al Suprem —al mateix tribunal que va encarregar-se del judici del procés— perquè pugués jutjar la diputada postconvergent; mentre que des d'ERC  demanen separar la «persecució judicial a l'independentisme» d'un cas de fraccionament presumptament irregular de contractes que encara no s'ha aclarit. Al voltant d'aquesta qüestió girava aquest dijous la tertúlia del programa 'Tot es mou' de TV3, on es van veure clarament totes dues postures.

Molta tensió entre JxCat i ERC

D'una banda, Sergi Sol, l'excap de gabinet d'Oriol Junqueras  i actual assessor del vicepresident  Pere Aragonès; de l'altra, Pilar Calvo, una de les membres de la llista de Junts per Catalunya el 2017. Tots dos s'han tirat els plats pel cap en directe, en una bona mostra de l'estat de les relacions actuals entre postconvergents i republicans, especialment al voltant de l'afer Borràs:

Capella, sobre Borràs: «Cal un pacte dels independentistes per denunciar persecució però també esvair qualsevol dubte»

Tot just aquest divendres, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat un pacte de les forces independentistes per denunciar la persecució i alhora esvair «qualsevol ombra de dubte» sobre l'actuació de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, al capdavant de la  Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

En una entrevista a 'Ràdio 4', Capella  ha assenyalat que el Congrés votarà a favor que Borràs sigui jutjada independentment del que faci ERC i l'independentisme, en referència al suplicatori que es votarà la setmana que ve. «Només cal que fem els números», ha afegit. D'altra banda, la consellera ha qualificat de «pedaç» una eventual reforma del delicte de sedició i ha apostat per l'amnistia com a «solució real».