Surten a la llum nous vídeos de les càrregues policials durant l'1-O

Les gravacions van ser dutes a terme pels agents durant i després de les intervencions als col·legis electorals

Fotograma d'un dels vídeos de l'1-O
Fotograma d'un dels vídeos de l'1-O | Guàrdia Civil

Segueixen fent-se públics nous arxius de vídeo i d’àudio registrats per la Guàrdia Civil i la policia espanyola durant l’1-O, que permeten conèixer la reacció dels agents i els seus caps al llarg de la jornada en què es va dur a terme la celebració del referèndum.

Entre tot el material que ha sortit a la llum, destaquen algunes gravacions on les forces de l’ordre parlen amb duresa i fins i tot reconeixen que podrien haver fet molt mal a alguns manifestants. «Des de darrere fotia la porra cap endins com si no hi hagués demà. I no hi havia collons», és una de les frases que més polèmica estan causant.

La Guàrdia Civil, desesperada perquè no troba les urnes

Però la cosa no queda aquí. Diversos vídeos recullen el matí que es va viure prop del Mercat del Guinardó de Barcelona, començant per la preparació dels policies i les paraules d’encoratjament d’un dels seus comandaments. «Vinga, senyors, anem cap a dins», clama l’agent uns instants abans d’agafar un megàfon i llançar una advertència a la població, on avisa que actuaran «per ordre del TSJC».

Mentre intenten accedir al col·legi, els mateixos policies es donen ànims clamant que «tenim la força, tenim la força!», davant els votants, que es defensen explicant que només volen votar. Després es produeixen diversos altercats i els agents responen amb actuacions policials, com la que duen a terme contra una dona per treure-la de davant la porta on es trobava, agafant-la per la cara i estirant-la per la boca.

Però trobar el material de la votació no va ser gens fàcil, i després d’una bona estona, la desesperació de la policia es fa patent amb la frase que un agent li dirigeix a un altre: «Jo crec que ja... No sé, mirem sota els pupitres?». Al final, i després d’interrogar una senyora i intimidar-la per tal que els hi expliqui on són les urnes, acaben emportant-se diverses urnes i paperetes que van trobar amagades en un lavabo.

Imatge viral de la dona de Sant Julià de Ramis durant les càrregues policials de l'1-O
Imatge viral de la dona de Sant Julià de Ramis durant les càrregues policials de l'1-O | Cedida

 

«Si ens deixessin entrar, li asseguro que els convidaríem a cafè»

A l’escola Mare Nostrum del districte de Nou Barris, en canvi, la policia va intentar adoptar un to més tranquil, i als vídeos on apareixen els membres de les meses asseguts davant els antiavalots i la policia judicial, es pot apreciar com un dels agents diu que ells també volen «fer les coses en pau» i que «si ens deixessin entrar, li asseguro que els convidaríem a cafè».

Amb tot, es produeix un petit moment de tensió quan un dels policies talla en sec un diàleg que s’acaba d’iniciar, clamant que «no procedeix una discussió política, perquè no és la nostra professió».

Les gravacions mostren la tensió entre els policies i els votants de l’1-O

Algunes gravacions també mostren el nerviosisme que tenien els votants. Alguns, fins i tot, es van atrevir a plantar cara els agents, com en el cas de l’escola Joan Bruguera de Girona, on després de viure diverses escenes de tensió, un dels assistents li reclama a un agent si «les puntades de peu als ous i els cops de puny» també estan sent gravats pels membres de les forces de l’ordre.

Per la seva banda, una noia també es baralla amb un agent, a qui demana que no li cridi a ella, i el desafia dient-li que no li fa por.

A Sant Martí Sesgueioles un Mosso va fer d’intermediari

Però, sens dubte, un dels enregistraments més sorprenents i que ha aixecat més polseguera és el de l’actuació de la Guàrdia Civil al municipi de Sant Martí Sesgueioles, una petita població de 370 veïns que va veure com una quarantena d’efectius policials es personaven al lloc de les votacions.

Amb tot, les primeres intencions dels agents són les d’actuar amb «tranquil·litat», motiu pel qual decideixen parlar abans amb els Mossos d’Esquadra, que fan patent que «hi ha nens petits i gent gran», i expliquen que ells no volen «merder» perquè veïns del municipi són «pacífics».

Després d’uns breus moments en els quals un Mosso fa d’intermediari entre els habitants de Sant Martí Sesgueioles i els agents espanyols, un Guàrdia Civil pren la paraula, i després de saludar en català, explica que «sabem la problemàtica que tenim, volem entrar. No volem fer... Simplement volem fer la nostra feina», que significa que «volem endur-nos el que tenen dins i marxar».

«No podíem amb ells, quina força que tenien!»

Davant la negativa dels veïns, les autoritats policials espanyoles es preparen per retirar barricades i anar «empenyent la gent fins que tinguem l’entrada lliure», però descobreixen una porta lateral i decideixen canviar d’estratègia. «Rebentem aquella? Li fotem allà l’hòstia», planifiquen els agents de la Guàrdia Civil, que tot seguit proposen establir un cordó policial.

Carregues policials a Tarragona durant l'1-O
Carregues policials a Tarragona durant l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

Un cop han dut a terme la seva comesa, els policies comenten els fets: «Hòstia puta, quina liada! Buah, no podíem amb ells, quina força que tenien!». Quan arriben als cotxes, continuen explicant el que ha succeït: «Des de darrere fotia la porra cap endins com si no hi hagués demà. I no hi havia collons. I empenyien, i empenyien. Si un no se n’ha anat amb la costella trencada, poc li n’ha faltat».

La gravació acaba amb més queixes i laments sobre el que acaben de viure. «Com empenyien els fills de puta!» exclama un Guàrdia Civil, que alaba l’actitud dels seus companys: «Heu aguantat de collons».


Comentaris

envia el comentari