ENQUESTA

📊 Creus que haurien de concedir als presos catalans el règim de semillibertat?

Villarejo revela que Cospedal va ser la principal promotora de l''operació Catalunya'

L'exministra de Defensa i la llavors líder del PP català, Alicia Sánchez Camacho eren les líders de l'operació parapolicial que tenia com a objectiu perjudicar l'independentisme
María Dolores de Cospedal va ser una de les principals protagonistes de l''operació Catalunya'  | Cedida

 

L'exministra de Defensa i exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va promoure l''operació Catalunya' per aconseguir informació compromesa de líders independentistes, segons l'excomissari José Manuel Villarejo, ara empresonat. Tal com figura a uns àudios als quals ha tingut accés 'La Vanguardia' entre l'expolicia i el seu soci Adrián de la Joya, Cospedal i la llavors líder del PP català, Alícia Sánchez Camacho, haurien estat darrere de l'operació parapolicial, que també va enfrontar els dos sectors del PP, amb l'altre encapçalat per l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

 

Segons aquestes mateixes converses, Sáenz de Santamaría hauria retret a Cospedal que l'operació Catalunya estaria empitjorant la situació, en atacar l'independentisme i aquest reaccionar amb més força. «És al contrari, gràcies a l''operació Catalunya' el tema dels 'catalinos' no s'ha escapat de les mans encara», assegura Villarejo a la gravació.

 

Una conversa telefònica entre José Manuel Villarejo i el seu soci, Adrián de la Joya, ha revelat que Alicia Sánchez Camacho liderava va participar en l'operació | Cedida

 

Segons la conversa, del 14 de febrer del 2017, Sánchez Camacho hauria estat treballant en la mateixa línia de Cospedal i apunta cap a maniobres per part de l'expresidenta –a qui es refereix en diverses ocasions com 'la petita'– per perjudicar les seves imatges. «L'Alicia és la Cospe. Van contra la Cospe. El que ja li vaig anticipar és que ells volen presentar una imatge. Em refereixo a la petita, que el tema de Catalunya s'ha espatllat perquè la Cospe va promoure l'operació», explica l'excomissari.

Sánchez Camacho i Cospedal, líders de l'operació per enderrocar l'independentisme

Aquesta gravació amb el seu soci hauria tingut lloc, segons apunta 'La Vanguardia', després d'un missatge d'Ignacio López del Hierro, marit de l'exministra de Defensa, amb qui Villarejo mantenia contactes, just després d'haver vist publicada una informació per part de 'Público' on s'identificava Sánchez Camacho com a impulsora de l'operació, com explica l'expolicia a la conversa amb de la Joya. En aquest sentit, l'excomissari creu que la publicació d'aquestes informacions contra Sánchez Camacho haurien estat realment un atac contra Cospedal.

  

També a la mateixa gravació s'hi relata que va ser Sánchez Camacho qui va organitzar l'enregistrament del dinar amb Vicky Álvarez, l'exparella de Jordi Pujol Ferrussola, a La Camarga, i explica que Álvarez també era una col·laboradora seva i li hauria passat informació sobre el cas Pujol. A la conversa Villarejo explica que ell mateix va donar aquesta informació a Eugenio Pino i al llavors director general de la policial, Ignacio Cosidó.

 

L''operació Catalunya' hauria estat una operació parapolicial per aconseguir informació de líders independentistes o nacionalistes, com els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Jordi Pujol o l'exalcalde de Barcelona Xavier Trías per tal de filtrar-les als mitjans de comunicació i així desacreditar-los públicament, per poder perjudicar l'independentisme. Villarejo va formar part del grup organitzat dins la policia, dirigit per l'exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino.

 

També et pot interessar...