Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Santiago Abascal i Ignacio Garriga.

L'ambició de Vox a Catalunya: Preveu entrar amb força al Parlament

Per ara, les enquestes són molt menys optimistes i els en donen entre tres i sis

Santiago Abascal i Ignacio Garriga.
El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el candidat a la presidència de la Generalitat, Ignacio Garriga. | Europa Press

Vox es presentarà el 14 de febrer de 2021 per primera vegada a les eleccions autonòmiques a Catalunya amb una clara aspiració a obtenir representació parlamentària: de fet, totes les enquestes pronostiquen una entrada prou còmoda al Parlament, i algunes fins i tot els donen grup parlamentari propi, que s'obté a partir dels cinc diputats. En general, els estudis demoscòpics situen la força que encapçalarà Ignacio Garriga entre els tres i els sis escons a la cambra catalana.

Vox, amb unes pretensions molt elevades al Parlament: fins quinze diputats

La formació que presideix Santiago Abascal, però, és molt més ambiciosa en els seus càlculs interns. No tan sols dona per fet el seu accés al Parlament i la seva obtenció de grup parlamentari propi, sinó que asseguren que aspiren a unes xifres que els acosten a l'actual nombre de diputats del PSC. Un pronòstic, sens dubte, molt ambiciós per part de Vox.

Els seus càlculs, molt a l'alça, passen per treure uns 10 diputats per Barcelona, 2 a les circumscripcions de Girona i Tarragona i 1 per Lleida. Així ho explica aquest dimarts, 17 de novembre, el diari 'ABC', que cita fonts internes de la formació a Catalunya, que expliquen que altres partits tenen enquestes pròpies on la representació dels d'Ignacio Garriga és força més notable que la que pronostiquen les enquestes fetes públiques fins ara.

El 'compte de la lletera' de Vox

Vox fa l'anomenat compte de la lletera: augura que amb un 4% del vot a Barcelona i un 5% a Tarragona s'assegura la presència al Parlament de Catalunya, pràcticament amb grup propi. A partir d'aquí, el creixement asseguren que seria exponencial en nombre de diputats només afegint alguns punts percentuals més en nombre de vot a les dues esmentades circumscripcions —on compten tenir un accés més 'senzill'—, però també a les províncies de Girona i Lleida.

En aquest sentit, doncs, des de Vox donen poca credibilitat a les enquestes publicades fins ara i creuen que a mesura que s'acosten els comicis s'aniran reflectint unes xifres molt superiors per a la formació d'Ignacio Garriga.