Tot el que podrà fer VOX per superar els 50 diputats que no podia fer abans

La formació d'Abascal podrà preguntar directament al president, entrar a la Mesa del Congrés, recórrer lleis al Constitucional o presentar una moció de censura

VOX
VOX ha aconseguit 52 escons al Congrés dels Diputats | Catalunya Diari

Gràcies als resultats obtinguts en les eleccions generals del 10-N, VOX ha aconseguit passar de 24 escons al Congrés dels Diputats, a tenir-ne 52. Ara, la formació ultradretana tindrà més presència i capacitat d'actuar en determinats punts, com poder entrar a la Mesa, preguntar al Govern un cop per setmana i, fins i tot, recórrer lleis davant el Tribunal Constitucional o presentar una moció de censura.

Les quatre accions a les quals pot accedir VOX a partir d'ara

Amb els 52 diputats aconseguits, VOX pot arribar a tenir dos representants a la Mesa del Congrés, dels nou que la conformen i s'encarreguen de dirigir el dia a dia del Parlament. Així, els d'Abascal tindrien accés de primera mà a tota la informació rellevant del país, participarien en les comissions de funcionament intern, estarien presents en les Juntes de Contractació, representen el país internacionalment i, fins i tot, tindrien capacitat per determinar l'ordre dels debats.

En aquest sentit, segons avança 'Cadena Ser', el PSOE espera que «el PP bloquegi la seva entrada a la Mesa», però els populars encara no han pres cap decisió, «encara ho estan mirant» i esperen que «el govern faci moviments» primer. Per altra banda, a partir d'ara, VOX podrà assistir a les sessions de control setmanalment i fer preguntes directament al president del govern. D'aquesta manera, la formació podrà introduir en l'agenda els seus temes sobre antifeminisme, antiimmigració i antiautonomies.

Abascal
Ara, la formació d'Abascal podrà recórrer lleis, presentar una moció de censura, entrar a la Mesa, entre altres | Catalunya Diari

A més a més, segons l'article 162 del BOE, podran recórrer les lleis al Tribunal Constitucional, que no hagin complert els tres mesos des del moment de la seva aprovació, ja que per tirar endavant aquest tipus de tràmits cal tenir més de 50 diputats, tal com Abascal va anunciar: «Tenim més de 50 espanyols per poder recórrer totes les lleis lliberticides i anticonstitucionals». D'aquesta manera, utilitzaran la via judicial per aconseguir impedir que es dugui a terme quelcom que vagi contra la Constitució, segons el seu parer.

Finalment, un altre punt a tenir en compte és la possibilitat de presentar una moció de censura contra el president del govern. En aquest cas, segons el reglament del Congrés, cal que hi hagi un nombre de signatures mínim i aquest està fixat en una desena part del ple, és a dir, només calen que 35 diputats donin el seu suport i VOX en té 52 gràcies al vot de 3,5 milions de persones que han confiat en el partit d'Abascal.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari