IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

VOX deixa de fer campanya per Facebook per por a multes milionaries

L’AEPD ha creat una circular sobre que podran fer i que no els grups polítics a través de les xarxes socials

VOX deixa d'emetre anuncis a través de Facebook per por a les represàlies | Cedida

La nova LOPD donava als partits polítics l’oportunitat de recopilar un gran nombre de dades personals relatives a les opinions polítiques de les persones a través d’Internet i enviar propaganda sense el seu permís a través de Whatsapp. Però fa una setmana, i pensant en les eleccions del pròxim 28 d’Abril, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va publicar el dilluns una circular on s’especificava que podien fer i que no els partits polítics i en cas contrari se’ls penalitzaria, segons ‘elConfidencial’, amb multes de fins a 20 milions d’euros.

La circular ha tingut efecte i grups com VOX han començat a retirar les seves campanyes de Facebook. La formació d’Abascal es caracteritza per llençar anuncis diàriament a la seva pàgina de Facebook, tots relacionats amb la campanya electoral.  Ara no en tenen cap, el seu comptador està a zero, i davant les preguntes de ‘elConfidencial’ els portaveus de la formació s’han negat a contestar.

Els partits esperen una definició més clara per part de l'AEPD

Segons fonts jurídiques, el partit està esperant a una definició més clara d’allò que poden i no poden fer a partir de la circular enviada per l’AEPD i fins llavors no s’arriscaran a haver de pagar una multa milionària. Però el partit d’extrema dreta no és l’únic, ara mateix PSOE, PP i C’s tampoc tenen campanyes actives. Només Podemos continua amb set campanyes de pagament actives a Facebook.

Un home amb dos ordinadors devant
L'AEPD endureix la llei per evitar una campanya agressiva a través de Facebook i Whatsapp dels grups polítics | Cedida

 

El PP ha contestat a ‘elConfidencial’ que com no estan en campanya electoral està prohibit anunciar-se a les xarxes socials i que no es reprendran els anuncis fins que comenci l’època de campanya electoral. Segons apunten les fonts jurídiques la nova LOPD i la circular enviada recentment per l’AEPD han alertat als diversos partits polítics de la possibilitat de ser multats, però degut a la falta de claredat sobre que es pot enviar i que no fora de campanya electoral, fa que la majoria d’ells hagin preferit no manifestar-se de moment a les xarxes socials.

Els punts conflictius de la circular

Hi ha tres punts de la circular de l’AEPD que presenten conflicte. El primer és que no «s’admetran tractaments no proporcionals com el ‘microtargeting’ ni els que tinguin per finalitat forçar o desviar la voluntat dels electors», en aquest punt no s’especifica que significa ‘microtargeting’, és a dir a quanta gent d’una edat i uns gustos similars li podem enviar una publicació.

El segon és que l’AEPD senyala que per elaborar perfils «s’ha de ser especialment rigorós amb el nivell de detall i la seva exhaustivitat, sent admesos únicament l’elaboració de perfils general i por categories genèriques, en cap cas es podran fer perfils individuals o per una categoria molt específica». En aquesta secció no s’especifica on està el límit entre «genèric» i «categoria molt específica».

El tercer punt a tenir en compte és l’enviament d’’spam’ electoral per WhatsApp. S’explica que «hauran de facilitar-se d’una forma simple i gratuïta l’exercici dels drets d’accés. Rectificació, suspensió del tractament i oposició. Si un usuari s’oposa, no es podran tornar a enviar propaganda mentre l’afectat no presti el seu consentiment». Segons, aquest últim punt s’entén que els partits podran enviar un primer missatge a l’usuari i en cas que es neguin no podran enviar-li més.


Comentaris

envia el comentari