VOX es va fundar amb 1 milió d'euros d'un grup assenyalat per terrorisme als EUA

Vidal Quadras, el fundador, admet que va rebre transferències internacionals de seguidors del CNRI, un grup de l'Iran, per posar en marxa el partit | El grup va figurar fins l'any 2012 a la llista d'organitzacions terroristes dels EUA

VOX, incriminat per haver estat fundat amb capital vinculat a l'exili iraní | CatalunyaDiari.cat

Exiliats iranians van finançar la creació i els primers cinc mesos de vida de VOX. L'Excel confidencial dels comptes del partit confirma que ho va fer el Consell Nacional de la Resistència d'Iran (CNRI), grup armat que va figurar a la llista d'organitzacions terroristes d'Estats Units fins al 2012 i que va organitzar una col·lecta mundial per donar suport a la creació del partit ultra.

Els donatius però, no venien directament de l'organització, sinó dels seus simpatitzants a l'exili, ja que segons avança 'El País', la Llei de Finançament de Partits Polítics prohibeix les donacions de partits o organitzacions estrangeres.

VOX va ingressar les transferències internacionals dels seguidors del CNRI en una caixa comuna que no només donaria suport a la campanya electoral europea de 2014, sinó que «ajudaria a posar en marxa Vox», tal com admet el primer president, Alejo Vidal-Quadras. El fundador de Vox va rebre una delegació dels opositors al règim islàmic en la seva etapa d'eurodiputat, moment en què començava la relació amb el CNRI.

Santiago Abascal n'estava «encantat»

Segons el full de càlcul secret de les donacions a la que ha tingut accés el diari 'El País', les donacions van servir també per finançar el dia a dia del partit des de la seva creació, assumint la fiança i el lloguer de la cèntrica seu de la formació al carrer Diego de León, a Madrid, els salaris de la plantilla, el sou del líder, Santiago Abascal, que el 2014 ocupava el càrrec de secretari general, mobles i ordinadors, etc.

VOX
Vidal-Quadras, fundador de Vox, va demanar auxili econòmic a l'organització | Cedida

 

Vidal-Quadras va demanar auxili econòmic als responsables de l'organització iraniana després d'abandonar el PP i embarcar-se en la nova aventura política. Tot va anar a càrrec econòmic estranger i, tot i que Vox no s'ha pronunciat, Vidal-Quadras assegura el consentiment de Santiago Abascal: «Estava al corrent de tot. Vaig explicar-li la meva relació amb el CNRI i li vaig dir que ens finançarien. Estava encantat. No va posar impediments»

141 transferències d'iranians exiliats

Durant gairebé cinc mesos, seguidors del CNRI d'una quinzena de països, entre ells Alemanya, Itàlia, Suïssa, Estats Units o Canadà, van regar els comptes del partit. La primera transferència dels opositors iranians, de 1.156,22 euros, arribava el mateix dia que el partit es va inscriure al registre de partits polítics del ministeri d'Interior, un 17 de desembre de 2013.

L'aportació mínima va ser de 60 euros. La màxima, de 35.560 euros, el febrer de 2014, d'un constructor iranià resident als EUA, el fill del qual aportaria també 21.522 euros, segons indiquen els moviments bancaris.

En total, 35 recaptadors del règim opositor escampats pel món van ocupar-se de recollir fons per a Vox als seus països. Van canalitzar centenars de donacions de persones anònimes que no figuren enlloc. En total, Vox va rebre els seus primers cinc mesos de vida 141 transferències de fons procedents d'un milió d'iranians. Només dues de les aportacions estrangeres als comptes de Vox no provenien del moviment de resistència d'Iran.


Comentaris

envia el comentari