Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Abascal i Ignacio Garriga en una imatge de la campanya electoral del 14-F

Vox guanya en dos pobles de Catalunya

Es tracta de la Pobla de Mafumet, al Tarragonès, i Vilamalla, a l'Alt Empordà

Abascal i Ignacio Garriga en una imatge de la campanya electoral del 14-F
VOX s'imposa en dos pobles de Catalunya | CatalunyaDiari

VOX ha estat la gran sorpresa de les eleccions a Catalunya. En un obrir i tancar d’ulls, la formació encapçalada per Ignacio Garriga a Catalunya ha obtingut representació a les quatre demarcacions catalanes i entrarà, amb força, al Parlament. Amb 11 escons, l’extrema dreta sorprèn i avança per la dreta el PP i Ciutadans, que s’han de conformar amb pèssims resultats en detriment de VOX.

El que més sorprèn de tot plegat, però, és que la formació ha estat la més votada en dos pobles de Catalunya: a la Pobla de Mafumet, al Tarragonès; i a Vilamalla, a l’Alt Empordà. A la Pobla, VOX hi ha obtingut 249 vots, només un més que el PSC, que ha estat la segona força més votada a la ciutat tarragonina.

A Vilamalla, d’altra banda, el partit de Garriga ha obtingut 102 vots; mentre que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana els han seguit els passos amb 87 i 85 vots respectivament.

Vox irromp amb força a Catalunya

Vox irromp amb força al Parlament aquest 14-F. La candidatura d'ultradreta liderada per Ignacio Garriga ha aconseguit un total d'11 escons en la primera vegada que es presenten a uns comicis a la cambra catalana. I aquesta representació el situa en quart lloc, per davant de la CUP, En Comú Podem, Cs i PPC. A més, ha aconseguit representants per totes les circumscripcions. A Barcelona ha obtingut set escons, a Tarragona dos, i a Girona i Lleida un diputat en cada territori. Amb el 98% escrutat, l'ultradreta ha superat el llindar dels 212.000 vots, fet que representa el 7,66%.

El partit d'ultradreta s'ha presentat aquest 14-F per primera vegada a uns comicis al Parlament, de manera que els resultats d'aquest diumenge només es poden comparar amb eleccions com les del Congrés dels Diputats, els municipals o les europees. Per exemple, el novembre del 2019, en la repetició electoral als comicis a la cambra baixa espanyola, Vox va superar els 243.000 vots, amb el 6,29%. Aquells resultats van suposar una clara millora respecte les de l'abril del 2019, quan gairebé va obtenir 150.000 vots.

Per circumscripcions, i amb l'escrutini molt pròxim al 100%, Vox ha aconseguit més de 160.000 vots a Barcelona (7,8%); més de 25.000 vots a Tarragona (9,30%), més de 16.000 vots a Girona (6,13%), i més de 8.000 vots a Lleida (5,48%).

Els diputats per Barcelona de Vox al Parlament seran Ignacio Garriga, Antonio Gallego, Juan de la Cruz Garriga, María Elisa García, Mónica Lora, Andrés Félix i Manuel Jesús Acosta. Per Tarragona, representaran el partit d'extrema dreta Isabel Lázaro i Sergio Macián. Els caps de llista per Lleida, Antonio Ramón López Gómez, i de Girona, Alberto Tarradas, també han aconseguit un lloc a l'hemicicle.