Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El partit d'Abascal superaria a JxCat per un ascó

VOX podria guanyar a JxCat a Barcelona el 28-A, segons el CIS

La formació d'ultradreta obtindria un escó més que Junts Per Catalunya (JxCat)

El partit d'Abascal superaria a JxCat per un ascó
El partit d'Abascal superaria a JxCat per un ascó | CEDIDA

 

La macroenquesta electoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) atorga a VOX, el partit que lidera Santiago Abascal, entre  tres i quatre diputats per a Madrid, tres per a Barcelona i la possibilitat de tenir escó en 24 províncies  més en les eleccions generals del pròxim 28 d'abril. 

En l'estudi, basat en més de 16.000 entrevistes, el CIS atribueix a VOX una forquilla d'entre 29 i 37 escons al Congrés, la qual cosa el podria convertir en el cinquè grup parlamentari amb més pes.

Segons el CIS, VOX igualaria a la formació de Puigdemont
Segons el CIS, VOX igualaria a la formació de Puigdemont | CEDIDA

 

VOX superaria a Junts per Catalunya a Barcelona amb un escó

L'organisme que dirigeix José Félix Tezanos calcula que els d'Abascal tindrien entre tres i quatre diputats a Madrid, però  tres són també els que tindrien a Barcelona, la qual cosa donaria entrada al Congrés al torero Serafín Marín. El CIS ha constatat que segons l'estimació de vot, la formació d'ultradeta obtindria uns tres escons mentre que JxCat n'obtindria entre dos i tres. 

Aquest resultat a Barcelona situaria la formació dretana al mateix nivell que Junts, la marca de Carles Puigdemont que agrupa el PDeCAT i Junts per Catalunya, i dos escons per sobre del PP, a qui el CIS només atorga l'escó del seu cap de llista, Cayetana Álvarez de Toledo.

Després de Madrid i Barcelona, el CIS sosté que VOX aconsegueix dos escons a Múrcia, Alacant i Màlaga, i entre un i dos a Cadis, Las Palmas i València. Així mateix, li dona un diputat en 14 províncies: Almeria, Granada, Jaén, Sevilla, Saragossa, Tenerife, León, Salamanca, Valladolid, Ciudad Real, Conca, Guadalajara, Toledo i la Corunya.

  • Altres notícies: ERC seria la força més votada el 28-A a Catalunya, segons el CIS

Es quedaria sense opció al País Basc, Navarra, La Rioja i Cantàbria

Finalment, la macroenquesta també indica que VOX pot tenir representants a Las Palmas, Palència, Castelló i Ceuta. A la ciutat autònoma, en què només hi ha un escó, el PP fa dècades que guanya. Per contra,  VOX no aconsegueix cap escó en cap de les tres circumscripcions del País Basc,  d'on procedeix el seu líder, ni tampoc a Navarra, La Rioja, Cantàbria, Astúries i la ciutat autònoma de Melilla.