Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de Santiago Abascal

VOX registra una reforma de la llei per il·legalitzar els partits independentistes

Santiago Abascal ha registrat el text aquest dilluns al Congrés dels Diputats

Imatge d'arxiu de Santiago Abascal
El líder de VOX, Santiago Abascal, en una imatge d'arxiu. | EFE

El president de VOX, Santiago Abascal, ha registrat aquest dilluns al Congrés una reforma de la vigent Llei de Partits Polítics per il·legalitzar totes les formacions separatistes i a les que van promoure el procés independentista català de 2017, cosa que inclou Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Junts per Catalunya (JxCat), la CUP i EH Bildu, entre d'altres.

Segons ha explicat en roda de premsa al Congrés, el que pretenen és il·legalitzar «tots els partits que pretenguin la destrucció de les unitat nacional», i si el PNB o el BNG també pretenen aquest objectiu, es veuran afectats igualment per la seva reforma. La proposició de llei de VOX es basa en exigir als partits polítics que  recullin expressament en els seus estatuts l'acatament de la Constitució de 1978. En cas contrari, es poden veure abocats a la il·legalització.

Una promesa de VOX durant la campanya electoral

Vox ja ho advertia en la darrera campanya electoral:  veu «lògic» que no puguin concórrer a les eleccions formacions polítiques que no renunciïn a «fragmentar Espanya», a l'igual que es va il·legalitzar Batasuna el 2003 per la seva vinculació amb ETA. Així ho expressava el novembre passat el seu portaveu al Congrés, Iván Espinosa dels Monteros, que va recalcar en una entrevista que  la formació «farà tots els esforços» per situar fora de la llei als partits que no creguin en la unitat d'Espanya.

«Abans, als 90, era la violència el que més ens preocupava; avui, superat aquest moment, segueix havent-hi objectius polítics com la fragmentació d'Espanya i no té sentit que es permeti jugar en el terreny del parlament als qui no creuen en la unitat nacional», va afegir en aquell moment el dirigent de VOX.

Iván Espinosa de los Monteros també va defensar que aquests plantejaments formen part de la llei en països com Portugal o Alemanya, que compten amb sistemes que es «defensen» dels que «volen trencar el país». «És una mesura molt sana i que molts espanyols comprendrien», va reblar.

També et pot interessar...