Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Xavier García Albiol torna a ser l'alcalde de Badalona pel desacord de les esquerres

El desacord de les forces d'esquerra facilita l'accés a l'alcaldia del líder popular

Xavier García Albiol i Dolors Sabater al ple de renúncia d'Álex Pastor, el 2 de maig de 2020.
Badalona ha escollit nou alcalde aquest dimarts, 12 de maig. | ACN

Xavier García Albiol  torna a ser l’alcalde de Badalona. El cap de files del PP ha estat escollit aquest dimarts, 12 de maig, com a cap de la llista més votada a la ciutat en les darreres eleccions. En el ple d’elecció de nou alcalde per trobar relleu al dimitit Álex Pastor (PSC), finalment Guanyem Badalona i el PSC no han tancat el seu pacte per repartir-se l’alcaldia i cap dels seus candidats ha obtingut la majoria absoluta del plenari —tampoc Albiol, que ha rebut els vots dels 11 regidors del PP.

El desacord dels partits d'esquerres, doncs, han deixat via lliure a Xavier García Albiol, que ha escoltat la seva reelecció emocionat, amb llàgrimes als ulls. D’aquesta manera i tal com indica la llei, Albiol ha estat elegit alcalde de Badalona perquè, d’entre els candidats, és el que va treure més vots a les eleccions celebrades el 26 de maig de 2019. Albiol torna així a l’alcaldia de Badalona, que ja va ocupar entre els anys 2011 i 2015.

Un ple marcat per la incertesa

Malgrat les peticions reiterades d'un recés en el ple per intentar un acord 'in extremis' entre Guanyem, ERC, el PSC, Badalona en Comú Podem i JxCat, finalment no hi ha hagut cap gir inesperat durant el desenvolupament del ple. En els parlaments dels representants de tots els grups municipals, ERC, el PSC, Badalona en Comú i JxCat  han demanat a Guanyem Badalona que acceptessin l'acord que sí que havien signat aquests quatre grups, per repartir-se els tres anys que resten d'alcaldia, de forma equitativa, entre Dolors Sabater (Guanyem Badalona) i Rubén Guijarro (PSC).

Finalment, però, Sabater no ha cedit i el desacord ha fet que cap alternativa a Albiol assolís la majoria necessària, de 14 regidors, per arrabassar-li la vara d'alcalde al líder popular. Una vara que a Albiol se li ha resistit els darrers anys fins avui, quan l'ha besat públicament celebrant que torna a ser l'alcalde de Badalona, després d'haver jurat el càrrec entre plors d'emoció.