IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Ximo Puig adverteix sobre el risc de «recentralització» per la situació a Catalunya

El president valencià aposta per «revisar plantejaments cooperatius» entre autonomies i avançar cap a un estat federal que acabi amb les «asimetries» del sistema finançament

Ximo Puig amb Carles Puigdemont
Ximo Puig amb Carles Puigdemont | ACN

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha advertit que observa «símptomes d'interès per la recentralització» de l'Estat a causa de la situació política. En una entrevista, ha remarcat que, si bé Catalunya marca el debat sobre el nou sistema de finançament, en l'actual moment cal avançar cap a un sistema federal «sense opacitat en el finançament», amb garantia de «solidaritat» i eliminant les «asimetries».

Al respecte, ha exposat que el País Valencià té un 12% menys de finançament que la mitjana i un 35% menys que el territori que més recursos rep. «Encara que no ho sembli tenim un 11% menys de renda per càpita», ha remarcat.

El cap del Consell ha indicat que «hi ha debat territorial més enllà de Catalunya» i ha reiterat que cal «caminar cap a un estat de les autonomies del segle XXI, que sigui federal i garanteixi la igualtat entre ciutadans i singularitats dels territoris».

Puig ha explicat que les diferències entre aquest model i l'actual estat de les autonomies s'han de centrar en «fonaments cooperatius més eficients i que el Senat sigui una cambra de debat entre els territoris».

El president valencià ha posat com a exemple l'estat federal alemany i el Bundesrat (consell federal) i ha afegit que tant les conferències sectorials com les conferències de presidents autonòmics «no han de ser una mena de consell assessor en què el govern espanyol sempre decideix».

«Els qui tenim competències en àmbits fonamentals som les autonomies, que som estat, per això, per a mi, és fonamental que el govern d'Espanya entengui que les autonomies som estat», ha afirmat.
 

Manifestació a favor dels interessos dels valencians

Puig també ha estat preguntat sobre la manifestació d'aquest dissabte a València 'Per un finançament just', convocada pels sindicats UGT i CCOO i la Confederació Empresarial Valenciana, amb suport de la Generalitat Valenciana i tots els grups parlamentaris, a excepció del PP.

Sobre l'absència dels populars, el cap del Consell ha dit que és fonamental que entengui que «no és contra el govern d'Espanya ni contra el PP sinó a favor dels interessos dels valencians i la igualtat dels ciutadans» i ha afegit que els populars «cometen un gran error distanciant-se de l'interès de la Comunitat Valenciana».


Comentaris

envia el comentari