Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Zapatero demana una sentència als presos que permeti el diàleg

L'expresident espanyol demana «estudiar els indults»

José Luís Rodríguez Zapatero, en una imatge d'arxiu de l'any 2011 | CatalunyaDiari.cat

 

L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha manifestat aquest dimarts que creu que l'Executiu central hauria de plantejar-se indultar els presos independentistes si els ho demanen: «Estic a favor que s'estudiï si ho demanen. Però el president del Govern sempre té més informació que ningú»-. Així ho ha exposat l'expresident socialista en una entrevista a Rac1. 

També ha explicat que, abans de l'inici del judici al Tribunal Suprem, va parlar per telèfon amb l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, que tornaria a trucar-lo si calgués, i que desitja una sentència del Tribunal Suprem «que no comprometi el diàleg».

A l'espera de la sentència per als presos independentistes, ha confiat que permeti «recuperar la necessària, desitjable i saludable convivència» malgrat manifestar el seu respecte pel pronunciament que faci el Tribunal Suprem. «Que no vessi l'aigua abans que es pugui racionalitzar i posar seny si la sentència produeix un greu problema», ha reclamat Zapatero, que espera que serveixi la lliçó que van aprendre després de la sentència de l'Estatut.

En preguntar-li si qualifica de colpistes els presos, ha assegurat que no utilitzaria aquesta paraula per descriure el que va passar, i ha defugit concretar si els definiria com 'presos polítics': «No entraré en aquest debat. Això m'ha perseguit amb el tema de Veneçuela».

En relació a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que viu a Bèlgica, Zapatero no ha parlat amb ell encara que tenen un amic en comú: «Alguna vegada m'ha enviat un missatge, però no directament». Al seu parer, la situació de Puigdemont és la més complicada que s'haurà de gestionar: «Que un expresident, que se sent president, sigui on és, amb les condicions polítiques, jurisdiccionals i judicials que té, ho veig complicat de gestionar».

Zapatero defensa el Rei Felip

Ha sortit en defensa del rei, en assegurar que no li va decebre el discurs que va pronunciar el 3 d'octubre del 2017, i creu que la Prefectura de l'Estat podria tenir «un paper important, simbòlic però important, que pot ser la substanciació d'un diàleg».

Per això, ha demanat als independentistes «una mica de contenció, perquè davant del que potser pot semblar o pensar, la Prefectura de l'Estat, en qüestions d'aquesta naturalesa, pot ser un factor que contribueixi a culminar un procés de diàleg i una sortida raonable que pugui ser factible».

Després de reiterar el seu rebuig a un referèndum d'autodeterminació, ha defensat un diàleg amb iniciatives i reformes que acostin les dues parts i que permeti «una relació renovada del que és Catalunya en el conjunt de la democràcia espanyola». «Hem de plantejar-nos objectius possibles», ha recalcat l'expresident del Govern espanyol, que ha desitjat que aquesta legislatura serveixi de palanca perquè hi hagi un diàleg de fons que permeti una sortida al conflicte català.