Zapatero proposa ressuscitar l’Estatut: «Per recuperar el temps perdut a Catalunya hem de tornar al 2010»

L'excap de l'executiu espanyol demana diàleg i confiança «per part de les dues parts»

José Luís Rodríguez Zapatero, en una imatge d'arxiu de l'any 2011
José Luis Rodríguez Zapatero, en una imatge d'arxiu de l'any 2011 | CatalunyaDiari.cat

José Luis Rodríguez Zapatero insta a fer una regressió de vuit anys. L’expresident socialista del govern espanyol reconeix que el ‘no’ a l’Estatut d’Autonomia de l’any 2010 va ser un error que va propiciar el que després s’ha conegut com el procés català. Zapatero, en aquest sentit, ha advertit que «l’únic camí» per redreçar el rumb és tornar a un 2010, on es va produir una «fractura».

«Si volem recuperar el temps perdut en el conflicte de Catalunya hem de tornar al 2010 i a aquesta sentència, no hi haurà un altre camí», ha clamat l’expresident de l’estat mentre hi afegia encara «discrepa» de la sentència que l’any que recorda va declarar inconstitucionals alguns dels articles cabdals d’aquell Estatut.

El diàleg entre les dues parts, més que necessari

Zapatero ha explicat que el diàleg i la confiança «per part de les dues parts» ha de ser quelcom vital en aquesta nova etapa a Catalunya, amb l’entrada del Govern de Quim Torra; i a Espanya, amb la presidència de Pedro Sánchez.

En aquest context, doncs, l’expresident demana que per superar el que ell cataloga com una «fractura» les dues parts s’han de citar i asseure’s cara a cara per debatre sobre el conflicte. Quelcom que, de fet, s’hauria de dur a terme «molt aviat» segons va expressar la setmana passada la portaveu del govern espanyol Isabel Celaá.

«Un autèntic desfogament», el primer pas

Zapatero al·lega que les discrepàncies entre sobiranistes i unionistes només es poden arreglar amb un «autèntic desfogament» entre les dues parts. L’expresident espanyol, en aquest sentit, explica que aquesta és l’única manera de recuperar el temps perdut i buscar un punt d’encontre entre les dues parts.

Quim Torra, en un acte a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Zapatero demana un diàleg transversal entre Torra i Sánchez | CatalunyaDiari.cat

 

 

Creu, així mateix, que aquest «desfogament» serviria per arreglar les coses a Catalunya des de la primera proposta sobiranista d’Artur Mas —quan Rajoy va tombar l’anomenat pacte fiscal que reclamava l’aleshores president convergent—, fins al «disbarat» que es va produir el setembre de 2017 al Parlament de Catalunya.

Finalment, l’expresident ha considerat que el paper de l’oposició catalana —en concret  de PP i Ciutadans— és clau per a la millora del tracte institucional i a la futura solució al conflicte polític català.


Comentaris

envia el comentari