IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Zoido assegura que si la resposta de Puigdemont no és clara «s'entendrà que s'ha declarat la independència»

«Si contesta amb alguna ambigüitat significarà que no vol el diàleg» ha afirmat el ministre

Imagen de archivo de Zoido.
Zoido assegura que si la resposta de Puigdemont no és clara «s'entendrà que s'ha declarat la independència». | catalunyadiari.cat

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat que si la resposta del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, al requeriment del govern espanyol és ambigua, «s'entendrà que ha declarat la independència». «Si contesta amb alguna ambigüitat significarà que no vol el diàleg i el govern espanyol haurà d'aplicar les mesures que correspongui», ha subratllat en una entrevista en la Cadena COPE. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va enviar dimecres passat un requeriment al Puigdemont perquè aclarís si el dia 10 va declarar la independència de Catalunya, una sol·licitud que constitueix el pas previ a l'aplicació de l'article 155. Per al ministre de l'Interior, l'única resposta per part de Puigdemont és «dir sí o no» i creu que «si diu que sí, s'haurà posat novament fora del marc de la llei» i «haurà demostrat que quan oferia un diàleg no l'oferia amb sinceritat».

Per això, l'ha instat a «donar una resposta inequívoca» i «tornar a la normalitat institucional», convençut que «té marc per a això», per emprendre «un diàleg sincer» com el que es va fer per acordar el marc legal de 1978, quan es va aprovar la Constitució. «Aquí (al Congrés) és el marc on s'ha de construir aquest diàleg sincer que permeti trobar una solució per al futur», ha insistit. A més, en ser consultat sobre les estructures d'Estat que, segons publica 'El País' aquest dissabte, estaria construint la Generalitat de forma secreta, el ministre de l'Interior ha respost que «tot allò que està fora de la llei haurà de corregir-se» i ha assegurat que el govern espanyol «ho farà». 

En aquest sentit, ha recordat també que la revelació dels plans de la Generalitat de Catalunya per crear una hisenda pròpia i una administració digital, seguint el model d'Eslovènia, han estat possibles gràcies al treball la Policia i la Guàrdia Civil. «Tot això que està sortint és fruit del treball dels cossos i forces de seguretat de l'Estat», ha manifestat. Zoido ha lamentat l'«assetjament» que, segons diu, han sofert alguns agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya. No obstant això, també s'ha mostrat convençut que tots dos cossos «han tingut i segueixen tenint el reconeixement de molts catalans». «Sense ells no hi hauria democràcia i no hi hauria la convivència en pau que tenim», ha recordat, a més d'agrair l'«emotiu» aplaudiment dels assistents a la desfilada del 12 d'octubre als representants de la Policia Nacional i Guàrdia Civil que van participar.

Així mateix, ha valorat la situació dels Mossos d'Esquadra, dels qui ha dit que ell sempre ha trobat «molt respecte i una cordialitat molt per sobre de l'exigible», i ha afirmat que, en tot cas, correspondrà a l'autoritat judicial «determinar qui i de quina manera ha seguit les ordres». En el cas de la denúncia per part d'alguns membres de la policia de la Generalitat d'estar sofrint assetjament intern per no ser nacionalistes i a la pregunta per una possible via per al seu traspàs a la Policia Nacional, el ministre ha manifestat que ara «no és el millor moment per analitzar aquesta situació» i que «es valorarà» més endavant, encara que ha assenyalat que és «una possibilitat que està prevista en la llei». «Ara mateix no és la prioritat, la prioritat és que les autoritats catalanes puguin sortir d'aquesta situació», ha indicat.


Comentaris

envia el comentari