Juan Ignacio Zoido: «És Puigdemont qui s'ha de disculpar per l'1-O»

«El govern no podia tolerar un referèndum il·legal», ha assenyalat l'exministre de l'Interior un any després del referèndum d'autodeterminació de l'1-O
Zoido i Puigdemont, en arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Juan Ignacio Zoido fa un any era ministre d’Interior durant el mandat de Mariano Rajoy i també va ser el conseller d'interior de la Generalitat durant la implantació del 155. Amb el pas del temps, però, la seva visió sobre l’1-O no ha canviat, ni tan sols sobre les càrregues policials que van tenir lloc. No obstant això, ara ha donat més detalls a través d’una entrevista a ‘El Periódico’ on, de fet, ha assenyalat Puigdemont com l'arrel de la problemàtica de l'1-O. «És Puigdemont qui hauria de demanar discuples», ha dit. 

 

L’actuació policial durant l’1-O

Les imatges de l’actuació policial durant l’1-O van fer la volta al món i van ser durament criticades. En aquest sentit Zoido, com exministre de l’Interior, ha explicat que normalment les Forces de Seguretat fan avaluacions dels seus dispositius per tal d’analitzar què va anar bé i què es pot millorar, a més, també creu que és el mateix que farien els Mossos d’Esquadra.

 

I ha afegit que «l’actitud que van mantenir té a veure amb el que es va viure a partir de les nou del matí». No obstant això, sobre l’actuació de la policia ha admès que les condicions eren «molt lamentables per la resistència activa i organitzada» i que, fins i tot «es va haver de fer ús proporcionat de la força».

 

Sobre l’Operació Copèrnic, Zoido ha afirmat que va ser el millor que es podia fer i que dona suport a les Forces de Seguretat, ja que van demostrar la seva professionalitat i van donar el millor que tenien sense entrar en provocacions. A més, ha insistit: «Tant de bo no s’haguessin produït algunes intervencions que hi va haver fruit del compliment de la seva obligació, però els que hauran de respondre i ho faran són els que ho van propiciar».

 

La Policia Nacional carregant contra els manifestants durant la jornada de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

«És Puigdemont qui ha de demanar disculpes»

En parlar sobre l’«empatia» envers l’1-O i els sentiments de molts catalans, Zoido ha acusat com a responsables del que va passar als «que van promoure, van dirigir i van afavorir aquests actes» i, ha insistit, són els que haurien de «demanar disculpes».

 

Carles Puigdemont, en una conferència a Brussel·les | CatalunyaDiari.cat

 

 

D’aquesta manera ha reiterat que Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat, «és qui ha de demanar disculpes», i a més a més, que «el govern no podia tolerar un referèndum il·legal». Però sobre per què el govern va centrar-se a desprestigiar el referèndum i no va evitar la resposta policial, Zoido només ha repetit que «els únics responsables són els qui el van promoure».