Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans

Amnistia Internacional es mostra crítica amb la sentència de l'1-O i reclama la llibertat de Sànchez i Cuixart

L'organisme internacional considera que la condemna va en contra dels seus drets «a la llibertat d'expressió i reunió pacífica»

Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans
Amnistia Internacional ha tornat a reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Cedida

Amnistia Internacional es mostra molt crítica amb la sentència del procés independentista, i torna a reclamar l'alliberament immediat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A través d'un comunicat publicat a la xarxa, l'organisme internacional considera que la seva condemna «trepitja els seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica», a través d'una interpretació «massa general i perillosa» del delicte de sedició. 

Segons explica el seu assessor de dret i polítiques, Daniel Joloy, la seva anàlisi no  va revelar «cap prova que tot el judici fos injust», però sí que és clar que «el Tribunal Suprem ha interpretat la sedició  massa àmpliament, provocant una criminalització  a actes legítims de protesta». A més, ha afegit que el Tribunal no ha demostrat en cap moment que les sentències «de tanta gravetat» que s'han aplicat a Cuixart i Sànchez hagin estat proporcionals  «als actes pacífics dels quals van ser acusats».

Canvi del codi penal per vaguetat en la descripció

Per una banda, Esteban Beltran, director d'Amnistia Internacional a Espanya, ha demanat que el Parlament modifiqui «sense demora  la definició de sedició per no criminalitzar els actes pacífics de desobediència civil o restringir indegudament la llibertat de reunió i expressió pacífiques».

Per tant, condemnen  la manca de claredat  que existeix sobre la definició del delicte de sedició al Codi Penal. D'aquesta manera, creuen que el Tribunal ha pogut fer unes «restriccions injustificades als drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica», és a dir, que han criminalitzat injustament accions directes no violentes. De fet, la impresició  sobre aquest delicte també pot posar en dubte «les conviccions per a la sedició pronunciades contra els líders polítics catalans», tal com apunta  Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, la qual assegura que aquesta vaguetat en la definició de sedició en  «permet un ús excessiu».

També et pot interessar...