Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
tsunami democràtic

Revelen un dels grans secrets de Tsunami Democràtic

El moviment es mou mitjançant tres canals: Telegram, Twitter i la seva pròpia aplicació

tsunami democràtic
El Tsunami Democràtic arrasa a xarxes socials | Twitter

Una de les coses que més es destaquen sobre el moviment independentista és la seva capacitat de coordinació. Grups com ‘Anonymous Catalunya’, ‘Picnic X la República’, els ‘CDR’ o, fins i tot, ‘Tsunami Democràtic’, s’organitzen i es coordinen per tal de fer més efectiva la seva protesta i d’avançar-se als moviments d’altres grups, com el policial per exemple.

[predef]newsletter-catalunyadiari-general-351[/predef]

Per mitjà de l’aplicació ‘Telegram’, els grups de manifestants s’adverteixen els uns als altres sobre la localització dels llocs on és necessari anar per secundar una acció i per tenir un control sobre les accions dels cossos policials.

El moviment ‘Tsunami Democràtic’ es va iniciar el passat 2 de setembre, amb l’impuls de Quim Torra, Roger Torrent i Pere Aragonès, tots ells membres del govern de la Generalitat. No es coneix el líder de Tsunami Democràtic, però les sospites dels cossos de seguretat van en la direcció que el moviment va néixer d’una reunió a Ginebra (Suïssa) entre el president de la Generalitat, Quim Torra, l’expresident, Carles Puigdemont i representants d’associacions civils i culturals com Òmnium Cultural o ANC. També han assegurat, assistents a la reunió, que el projecte va ser presentat per membres de la CUP, entre ells Anna Gabriel.

Així, ‘Tsunami Democràtic’ es mou mitjançant tres canals: la seva compta de Twitter, Telegram i una 'app'. La gran diferència entre elles és que l’app és un canal difícil de seguir i de controlar. Això és degut a causa que per accedir a l’app del mòbil, s’ha d’obtenir un codi QR. Cada usuari de l’'app' disposa de 10 codis QR, que significa que cada persona pot fer accedir a l’'app' a 10 persones més, totes de confiança, de manera que no hi accedeixin ‘infiltrats’.

L’objectiu principal és aconseguir una comunicació xifrada entre els usuaris. Per tal que així sigui, no tothom compta amb el mateix estatus a l’app. Hi ha un grup de dirigents, que emet missatges i un altre grup anomenat ‘gotes’, que són les persones que reben els missatges d’accions, dates i localitzacions i les duen a terme. De fet, l’'app' es descriu a si mateixa com: «Un espai on es pot compartir el mateix compromís en forma de temps i recursos. El Tsunami està fet de gotes».

Lideratge invisible

Enric Luján, professor de Ciència Política especialitzat en tecnologia de la UB ha dit que: «Els lideratges no són visibles. Hi ha una confiança cega, no es qüestiona res. És com si haguessin aconseguit una xarxa de bots humans per llançar-los en alguna operació».

L’aplicació necessita obtenir informació sobre els usuaris, com per exemple saber de quins mitjans de transport compta l’usuari, els dies i les hores lliures per poder participar en actes i accions. Així, l’aplicació t’avisa i t’informa amb missatges com: «A la teva zona geogràfica no hi ha accions en curs», «Confirmes que han arribat els ‘piolins’ al lloc de l’acció?», «Si durant l’acció hi ha alguna incidència rellevant, contacta amb el coordinador per notificar-la». Les autoritats sospiten que els coordinadors formen part dels dirigents de l’organització.

Els usuaris només coneixen a la persona que està per sobre d’ells un sol esglaó en la jerarquia de l’organització dins de l’'app', que és qui li ha donat el codi QR. Però els controladors ho veuen tot, a tots els membres específicament. Així, els controladors poden saber que fan els usuaris i, si tenen delimitades les comissaries, poden saber si un membre de l’organització entra o surt regularment d’una comissaria, el que crearia sospites sobre un possible ‘infiltrat’.

Per tal d'evitar la presència d’infiltrats, l’'app' té dues solucions: per una banda es poden detectar patrons de conducta estranys i es pot eliminar a aquella persona del grup; com a segona mesura de seguretat, aquella persona que hagi estat acceptada a Barcelona, no sap quines accions s’estan duent a terme a Girona o Lleida, i a l’inrevés.

També pots llegir...