Els 12 aliments i begudes que no caduquen mai -o gairebé mai-

Conèixer la diferència entre la data de caducitat i la de consum preferent és fonamental

 

 

A vegades, tirem a les escombraries aliments que segons el seu etiquetatge han caducat, però que en aparença semblen aptes per al consum. Aquesta discrepància fa que ens plantegem si existeixen aliments que no caduquen i quin és la realitat subjacent pel que fa a les dates de caducitat, a més de donar motiu al fet que ens qüestionem si és realment necessari seguir-les rigorosament.

  

 

 

En el següent article, expliquem qui determina la data de caducitat d'un aliment, així com la forma de decidir-ho i quines són les diferències entre data de caducitat i data de consum preferent. Finalment farem un llistat de 12 aliments i begudes de consum habitual que no caduquen.

 

Com es determina la data de caducitat d'un aliment?

Abans d'exposar quins són els factors que determinen la data de caducitat d'un aliment, hem d'explicar què ens revela exactament aquesta dada. Doncs bé, la data de caducitat d'un aliment és el període de temps durant el qual aliment pot consumir-se sense comprometre la salut o suposar un risc per al nostre organisme. D'aquesta manera, la data de caducitat està inclosa en els productes que realment són peribles.

 

Algunes de les variables que determinen el moment en el qual es considera que un aliment ja no pot ser consumit de manera segura són variables que es descobreixen després de l'estudi de la vida útil de l'aliment. Entre aquestes destaca l'estabilitat microbiològica o la microbiologia predictiva.

  

 

 

Algunas de las variables que determinan el momento en el que se considera que un alimento ya no puede ser consumido de manera segura son variables que se descubren tras el estudio de la vida útil del alimento. Entre estas destaca la estabilidad microbiológica o la microbiología predictiva.

 

Aquests factors es valoren sotmetent els aliments a estudi, o bé en condicions extremes de conservació o bé a temps real. S'analitza la capacitat dels organismes per proliferar i espatllar l'aliment, de manera que es determina la durada màxima d'aquest aliment per al seu consum sense risc.

 

D'altra banda, gràcies a la microbiologia predictiva s'aconsegueixen obtenir les condicions de conservació adequades per a aquest aliment que, igual que la data de caducitat, s'indiquen en l'envàs. Seguir aquestes condicions de conservació és de summa importància per garantir la seguretat de l'aliment, ja que les dates de caducitat estan elaborades sobre la base del seguiment estricte de les instruccions de conservació.

 

Estratègia de màrqueting per fomentar el consumisme?

A vegades, ens dóna la sensació que tirem aliments simplement basant-nos en la seva data de caducitat, sense que aquests aparentment estiguin espatllats. Això fa que ens plantegem si la indústria alimentària avança les dates de consum real sense risc per així afavorir el desaprofitament dels aliments i en conseqüència el consumisme.

  

 

 

El que succeeix habitualment, sense que ens n'adonem, és que existeixen dos tipus de dates indicades en els aliments, les dates de caducitat i les data de consum preferent, que solem interpretar com si es tractés de la mateixa dada. Aquests dos són diferents quant a l'exigència i la importància del seu compliment, de manera que la data de consum preferent és una mica més flexible.

 

Diferències entre la data de caducitat i la de consum preferent

Com s'ha comentat amb anterioritat, la data de caducitat d'un aliment és el termini que es té per consumir aquest aliment de manera segura per a l'organisme, sense que suposi cap risc per a la salut (generalment per la proliferació de microorganismes tòxics per al cos).

 

D'altra banda, la data de consum preferent ens indica el moment a partir del qual l'aliment pot perdre propietats tals com el sabor, el color, la textura o l'aroma. El consum d'aquests aliments un cop superada la data de consum preferent no suposa un risc per a la salut, ja que es tracta d'aliments no peribles sempre que la seva conservació sigui l'adequada.

  

 

 

D'aquesta manera, qüestionant o no el potencial benefici que les empreses alimentàries poden treure de l'escurçament de les dates de caducitat o de consum preferent, el problema a vegades resideix en la desinformació del consumidor sobre el significat de la informació que l'etiquetatge de l'aliment ens aporta.

 

Així, encara que hagi passat la data de consum preferent d'un producte, aquest pot sense ingerit sense risc per a la salut -almenys fins que s'aconsegueixi la veritable data de caducitat.

12 aliments i begudes que mai caduquen

Existeix una àmplia gamma d'aliments que tenim a casa i pensem que caduquen però, per sort per a nosaltres, estem equivocats. En realitat hi ha molts aliments que no caduquen mai, i a causa del nostre desconeixement solem seguir les indicacions de les etiquetes de consum preferent quan l'aliment encara és apte per ser utilitzat.

 

A continuació farem un llistat amb 12 aliments i begudes molt populars que no caduquen. La majoria són aliments bàsics que podem emmagatzemar en grans quantitats en el rebost sense necessitat de desfer-nos d'ells, fins i tot, passats uns anys.

 

1. Els llegums secs

Una de les condicions que fan que un aliment s'espatlli o caduqui és el percentatge d'humitat que conté aquest aliment. És per aquest motiu que els llegums secs tals com els cigrons, les mongetes blanques o les llenties no pereixen, i per tant el seu consum és òptim fins i tot diversos anys després de la seva compra.
 

2. L'arròs

Altre dels aliments que sempre tenim en el rebost i que podem utilitzar de manera perllongada sense necessitat de preocupar-nos per la seva data de caducitat és l'arròs. L'arròs blanc, i no l'integral, és el que més aguanta conservat en un lloc fresc i sec. En canvi, l'arròs integral, en contenir olis essencials en la seva pell (que ho converteixen en un aliment més saludable) és més susceptible d'espatllar-se i adquirir un sabor alguna cosa ranci.

 

 

3. La mel

En ocasions, quan vivim sols, deixem de comprar mel a causa que ve empaquetada en envasos que contenen grans quantitats i és probable que triguem una eternitat a consumir tot el tarro. No obstant això, ens alegra comunicar-vos que la mel no caduca. El que pot succeir és que es cristal·litzi el sucre, però amb escalfar el recipient uns minuts serà suficient perquè torni a adquirir la textura densa que té aquest aliment tan ric en nutrients.

 

 

4. El xarop d'auró

El xarop d'auró és un aliment similar a la mel en textura, però els seus orígens són molt divergents. Aquest xarop prové de la saba de l'auró (de diferents espècies) i té un agradable sabor dolç que ho fa ideal per endolcir postres o begudes. El seu èxit ve dau de les grans propietats antioxidants d'aquest aliment i el millor de tot és que no caduca, de manera que sempre podem tenir-ho en el rebost esperant per ser consumit.

 

5. El sucre

El sucre és un dels ingredients bàsics en la gran majoria de dietes del món; allà on anem trobarem que s'utilitzen diferents tipus de sucre per endolcir. Aquest aliment no caduca sempre que sigui conservat en un lloc ombrívol i sec, protegit de la humitat.

 

6. La sal

La sal ha estat i segueix sent utilitzada com a conservant de molts aliments; donada la seva capacitat de preservació, no té data de caducitat. Per tant, no us preocupeu si compreu grans quantitats de sal, ja que la podeu emmagatzemar sense problema en el rebost i utilitzar-la sempre que ho necessiteu.

 

7. Les espècies

Aquests versàtils condiments que afegeixen sabor, olor i color a les receptes tenen l'avantatge de ser molt poc peribles; per tant, els envasos de pimentó, orenga seca o pebre negre preserven les seves propietats durant molt temps sense la necessitat comprar noves unitats abans d'acabar els anteriors.

 

8. La pasta alimentària

La pasta alimentària seca, gràcies a la baixa humitat que conté, és considerada com un aliment que no caduca, o almenys com un que té un temps de conservació molt elevat. De fet, dura molt més del que indiquen les dates de caducitat dels paquets. L'únic inconvenient pot ser que passats uns anys comenci a perdre una mica de sabor; no obstant això, el seu consum mai serà perjudicial per a la salut.

 

 

9. La xocolata negra

La xocolata negra, malgrat que segurament acostuma a durar poc en el rebost, és un aliment que no caduca o almenys té la capacitat de conservar les seves propietats durant anys. A diferència de la xocolata amb llet, que pot espatllar-se abans, la xocolata negra és idoni per emmagatzemar en el rebost i recórrer a ell sempre que ho necessitem.

 

10. El cafè instantani

Aquesta beguda, tan imprescindible per a gran part de la població, té l'avantatge de ser un aliment que no caduca. El cafè instantani, conservat en un lloc sec i fresc, lliure d'humitat, pot conservar-se durant un llarg període de temps. Així que no temeu per la possibilitat de quedar-vos sense cafè: podeu comprar grans quantitats i emmagatzemar-les pel que pugui succeir.

 

 

11. Les begudes alcohòliques

A vegades, no ens adonem que tenim grans quantitats de begudes alcohòliques en el rebost, que hem acumulat en festes com el Nadal o en els aniversaris i que no consumim en el dia a dia. No us preocupeu: no és necessari tirar-les. Gràcies al seu alt contingut en alcohol, que impedeix la proliferació de microorganismes, aquest tipus de begudes són aptes per al consum durant llargs períodes de temps.

 

12. El vinagre de poma

El vinagre de poma, de la mateixa manera que la sal, és un ingredient que ha estat utilitzat des de temps ancestrals per a la conservació d'una gran varietat d'aliments. Es tracta d'un aliment que no caduca i que pot ser consumit anys després de la seva elaboració. Això es deu al fet que, en ser un líquid tan àcid, la possibilitat que bacteris o altres microorganismes s'instal·lin i es reprodueixin és molt baixa.