URGENT

Quim Torra demana aturar els aldarulls a Catalunya

Els 12 consells per estalviar, arribar a final de mes i que ens sobri

Tant si vols estalviar com si tens dificultats per fer-ho, estigues atent a aquesta guia

Cada dia, estalviar i arribar a final de mes, es fa més complicat | Pixabay

 

Un assumpte recurrent que acostuma a sortir a la palestra quan es pregunta a la gent sobre què els preocupa, és l'economia. Arribar a final de mes és, per a alguns, un autèntic suplici que els porta a retallar despeses supèrflues per poder subsistir fins que hi hagi nous ingressos.

 

 

Gestionar les nostres finances és una tasca més difícil del que sembla, més quan qui ha de fer-ho no té l'hàbit adquirit, sinó que més aviat té tendència a treure la seva targeta de crèdit a passejar en massa ocasions.

  

En temps de crisi, tractar d'estalviar posa a prova l'enginy de molts malgastadors. I és que és un art que no consisteix únicament a mantenir quieta la cartera, ja que també implica la destresa per saber triar en què gastar la menor quantitat de diners possibles; al mateix temps que els ingressos monetaris es mantenen o, preferiblement, augmenten.

 

Amb la següent llista, esperem aportar pistes per a les persones que tinguin dificultats per arribar a final de mes i que els ajudi d'alguna manera a reduir les seves despeses més supèrflues.

 

12 trucs per estalviar i aconseguir arribar a final de mes

Coneguem alguns hàbits que convé adquirir si volem que les despeses es redueixin i generem ingressos. La majoria tenen a veure amb retallades en l'oci: els anomenats «capritxs», sortides de nit, caps de setmana o vacances o menjars fora de casa. Aquí van els nostres consells per estalviar:

 

1. Realitzar un pressupost i seguir-lo

Pot ser que, pels quals mai abans han hagut de prendre aquest tipus de mesures, fixar un pressupost en el qual s'estipuli una quantitat màxima de despeses al mes sigui alguna cosa difícil per la falta de pràctica. Es pot demanar ajuda a un assessor financer que ens tiri una mà per establir aquest sostre de despesa personal sigui una solució, a més d'una inversió de profit que ens pot estalviar uns bons diners.

 

2. Ingressar una part de la nòmina en un compte a termini fix

Podemos tenir dos comptes: una, que serà a la qual acudim per extreure els diners que ens permeti aguantar tot el mes. La segona, pot ser un compte a termini fix, a la qual anirà a parar certa quantitat dels nostres estalvis i que no tocarem.

 

El principi d'un compte a termini fix és que l'usuari obtingui un benefici a partir d'una inversió prèvia. La Imposició a Termini Fix (IPF) es basa a destinar una part del nostre capital en un termini fix preacordat amb el banc, que podrà utilitzar a la seva lliure disposició. El compromís de l'entitat obliga al fet que, arribada la data de cada termini, es paguin els interessos al client (també preestablerts) que aquests diners ha generat.

  

En qualsevol entitat bancària tenen un pla d'inversió d'aquest tipus que s'emmotllarà a la nostra capacitat econòmica. La gràcia està en el fet que la quantitat destinada al termini fix no pot ser retirada, ja que s'estaria incomplint la nostra part de l'acord amb el banc. I a més, passat el temps estipulat de cada termini, rebrem una recompensa per l'espera. Estalvi i ingressos amb una mica de paciència.

 

3. Convé no endeutar-se si tractem d'evitar despeses innecessàries

Tret que tinguem pagaments ineludibles, és clar (lloguers, hipoteques, factures...). Del que es tracta en aquest punt és que no generem encara més deutes de les quals ja impliquem; així que millor evitar sol·licitar un crèdit al banc tret que sigui estrictament necessari o demanar diners als nostres amics i familiars.

  

Encara que no ho sembli, pagar tot per endavant acabarà sortint més rendible que demanar un préstec que vagi generant uns interessos que inflin el preu de la quantitat demanada en primer lloc. És important que no tinguem obligacions econòmiques amb tercers per evitar allunyar-nos del nostre objectiu principal: estalviar.

 

4. Anotar els pagaments i despeses

Un mètode d'estalvi tan senzill com portar al dia les quantitats que entren i surten del nostre compte corrent, sempre tenint al cap (o anotat al costat) quin és el nostre pressupost de despesa màxima del mes. D'aquesta manera, sabrem si portem un ritme de desemborsament massa accelerat i si convé baixar una mica el ritme.

  

quins són els pagaments que aquest mes hem de realitzar

 

5. Destinar els estalvis per a la nostra jubilació

Sonarà a tòpic o a conya, però és totalment cert. Vivim en una època en la qual les pensions estan de tot menys assegurades, així com l'edat fins a la qual haurem d'estar treballant (bé, quant a això, sabem que NO serà als 65).

  

Bé sigui perquè ens sembla que encara queda massa lluny o perquè pensem que tan malament no estarem per a començar ja a acumular diners per a la jubilació, la veritat és que pensar en la nostra vellesa perquè tinguem certa tranquil·litat i estabilitat no és en absolut res desgavellat.

  

Com ens agradaria viure quan siguem grans?

 

6. »Quantes hores haig de treballar per pagar això?»

Aquesta és una estratègia mental que pot servir-nos quan sentim l'impuls de voler comprar alguna cosa que realment no necessitem i no estigui fixat al nostre pressupost mensual.

  

Pensar en les hores de treball que caldria invertir per pagar això

7. A les tendes, porta sempre auriculars amb música posada

Per què? Doncs perquè tots els negocis posen música a través d'altaveus distribuïts hàbilment per tot el local. Es tracta una estratègia de màrqueting molt efectiva que s'empra per influir en els clients que travessen les seves portes; d'aquesta manera s'espera que deixin de ser mers visitants que estan de pas i es converteixin en compradors.


Per tot això, una bona forma de no deixar-se seduir per l'entorn que ens incita a no anar-nos d'allí sense alguna cosa a les mans, és posar-nos uns auriculars amb la nostra música preferida. La nostra cartera agrairà aquest sacrifici a final de mes.

 

8. Aplica tècniques d'estalvi per a les despeses de casa

Ens referim a tàctiques que facin que les factures no arribin tan inflades. Per exemple: anar amb compte amb les hores que tenim la calefacció o l'aire condicionat funcionant, cosa que s'aconsegueix tancant bé les finestres i portes perquè ni l'aire fred ni calent s'escapin.

 

Més idees? Dutxar-nos en lloc de banyar-nos per estalviar quanta més aigua possible (les reserves d'aigua dels embassaments també ho agrairan), evitar utilitzar el rentavaixella i optar per rentar la roba a mà (vigilant sempre quant temps deixem obert l'aixeta). Comprar articles de primera necessitat que siguin de marques blanques, en lloc dels quals les grans signatures venen, és també una opció que ens permet estalviar uns cèntims de més.

 

9. Cura amb els capritxos i homenatges

És molt fàcil caure en l'autocompassió, especialment quan s'està en els últims dies del mes i ja queda poc per cobrar. Pensar que «hem estat bons» o que «ens mereixem un capritx» de tant en tant, són dues de les fal·làcies que poden fer caure el nivell de diners estalviats de forma dramàtica, especialment si ens donem un gust massa gran.
 

Les compres per impuls són un enemic que està sempre a l'aguait i que cal estar combatent a cada moment, tal com dèiem. Convé que ens fem la pregunta de «realment ho necessito?» o que reflexionem en com va afectar aquesta compra al nostre pla d'estalvi. Si fa falta, deixa la targeta de crèdit a casa i surt al carrer únicament amb diners per a poc més que un cafè.

 

10. Posa't metes que siguin raonables amb la teva situació

Està molt bé tenir l'ambició de voler reduir la despesa al mínim, però convé que siguem realistes amb les expectatives que ens fixem pel que fa a això i no pecar d'optimistes.

Si pel que sigui, en un mes concret, tenim més despeses del previst o els deutes ascendeixen inesperadament, convé atendre-les per treure'ns-les de damunt i postergar qualsevol antull o pagament extra que tinguéssim planejat.

 

11. Ànim i paciència

Com en tot, realitzar un pla d'estalvis requereix una bona planificació, sacrificis per dur-ho a terme i, el més difícil, mantenir-ho sense recaure en compres innecessàries. Igual que quan fem dieta o qualsevol cosa que ens negui un plaer immediat; evitar certs desemborsaments de diners tindrà els seus beneficis a llarg termini per a la butxaca.


Que no sigui una tasca senzilla no significa que sigui impossible, així que esperem que no decaiguin els ànims ni que es celebrin victòries abans d'hora, que atemptin contra el nostre propòsit.

 

12. Ocupa el teu temps en tasques barates

«Els diners no dóna la felicitat...Però ajuda una mica». És el que ens dirà qualsevol que cregui que fa falta tenir diners per passar una bona estona. L'error està a creure que, arribat un cap de setmana, un pont o les vacances, ja és motiu per treure la targeta de crèdit a passejar. No obstant això, aquesta és una idea equivocada a la qual hem de donar-li la volta si pretenem no gastar més del compte i que arribi final de mes sense que estiguem en nombres vermells.


Estem en total desacord amb certs tòpics sobre els diners i gaudir de l'oci; al cap i a la fi, hi ha moltes maneres de passar-ho bé que no impliquen una despesa prèvia. De fet, creiem que moltes d'elles són experiències completament disfrutables que ens fan assaborir més els petits plaers que ens dóna la vida; únicament hem de saber on trobar-los.


Sortir a fer una passejada (per la muntanya o per la platja...) sols o acompanyats, anar a córrer o amb bici (suposant que tinguem una; si no és el cas, la podem demanar a algú de confiança), quedar per xerrar amb la nostra gent, llegir el típic llibre que tenim pendent des de temps immemorials, dibuixar o veure una pel·lícula a casa són algunes alternatives a plans menys econòmics que ens poden fer passar un molt bona estona.

Comentaris