ARA MATEIX

🚧 Els CDR tallen els principals accessos de Barcelona

ÚLTIMA HORA

🔴 Denuncien una agressió sexual a l'acampada de la plaça Universitat de Barcelona

5 alternatives naturals a l'ibuprofèn per alleujar el dolor i altres símptomes

Encara que es tracti d'un fàrmac eficaç, a vegades és pitjor prendre l'Ibuprofèn que no consumir res

 

 

Tothom, alguna vegada de la seva vida —i en més d'una—, ha consumit el popular ibuprofèn, ja sigui per alleugerar mals de cap, disminuir la inflamació provocada per contractures, baixar la febre o, en el cas de les dones, reduir les molèsties causades per la menstruació. Sigui com sigui, és molt probable que aquest consum s'hagi fet sense cap tipus de control mèdic. 

 

Així doncs, i com que l'automedicació s'ha convertit en un fet molt estès entre la població actual pel fàcil accés que es té dels fàrmacs, en aquest article es proporcionen els remeis naturals alternatius a l'ibuprofèn que, en molts casos, poden ser suficients per alleugerar els símptomes sense haver de recórrer a la química. 

 

Efectes de l'ibuprofèn a l'organisme

No és cap novetat que l'ibuprofèn és un dels medicaments més consumits al món gràcies als efectes analgèsics i antiinflamatoris que tant el caracteritzen. De fet, es troba dins del grup dels antiinflamatoris no esteroidals (AINE), de la mateixa manera que l'Enantyum o l'Aspirina, entre altres. 

 

El mecanisme d'acció del fàrmac consisteix en la inhibició de la síntesi de prostaglandines a nivell perifèric. Una inhibició que aporta l'ibuprofèn la capacitat de reduir la febre, de disminuir i fer desaparèixer els dolors lleus i alleugerar la inflamació en malalties com l'artritis, l'artritis reumatoide o l'artrosi. 

 

Reaccions adverses: el risc de l'automedicació

Aquesta pluralitat d'efectes fa que l'ibuprofèn pugui ser consumit en la majoria de patologies lleus, patides per qualsevol persona de manera habitual. Un fet que provoca que el fàrmac sigui sobreutilitzat i amb el que molts individus s'automediquen sense tenir en compte els efectes secundaris que li pot produir. 

 

Algunes de les reccions contràries més comunes de l'ibuprofèn són els trastorns gastrointestinals com les úlceres o les hemorràgies digestives, així com el mal de ventre, les nàusees, els vòmits, els gasos, la somnolència, la fatiga o el mal de cap. Tanmateix, el consum continuat de l'ibuprofèn augmenta el risc de patir algun tipus d'accidents cardíac o cerebral. 

 

Així doncs, moltes vegades prendre ibuprofèn pot resultar més perjudicial que no fer-ho, com en el cas dels mals de cap lleus o de les petites molèsties corporals. No obstant, sí que és cert que si no fem res per eliminar aquests símptomes, no marxaran. Per aquest motiu, a continuació et mostrem 5 alternatives naturals a l'ibuprofèn que faran que les teves molèsties desapareguin. 

5 alternatives naturals a l'Ibuprofèn

«És pitjor el remei que la malaltia» és una de les expressions més típiques i la que encaixa a la perfecció amb aquest tema. L'ibuprofèn s'ha convertit en un «caramel antidolor» que tots i totes intentem tenim a prop. 

 

No obstant, i com ja s'ha explicat, es tracta d'un fàrmac amb efectes contraris i que pot provocar conseqüències molt negatives per al nostre organisme si el prenem de manera excessiva. Així doncs, a continuació s'expliquen quines són aquestes cinc alternatives naturals a l'ibuprofèn i els beneficis que t'aporten. 

 

1. Fes-te automasatges

Una de les causes principals per les quals una persona decideix prendre's un ibuprofèn és pels lleus mals de cap. Un dolor que segurament desapareixeria sol si la persona es relaxés o baixés el seu nivell de tensió. Així doncs, si volem reduir aquest tipus de dolor sense recórrer als fàrmacs, els automassatges és un mètode molt efectiu. 

 

Consisteix a realitzar petits moviments circulars i pressionar lleugerament a la zona de les temples, sota les celles i a l'àrea del nas que es troba a l'altura dels ulls. Realitza aquests petits massatges assegut i relaxat i notaràs els efectes de manera immediata. 

 

2. Utilitza estores elèctriques

L'ús d'estores elèctriques és molt comú per alleugerar els dolors musculars o les contractures a l'esquena i a les zones en les quals les articulacions exerceixen resistència. Es tracta d'una espècie de manta amb uns filaments que s'escalfen al seu interior, emetent una calor ideal per al dolor muscular. 

 

El benefici de la calor en aquest tipus de patologies inflamatòries és gràcies al fet que les altes temperatures tenen un efecte vasodilatador, amb la qual cosa la circulació és més fluida i per tant s'aconsegueix que la sang arribi a aquestes zones on les substàncies al·logèniques —les que causen dolor— s'han acumulat, dissipant els seus efectes.

  3. Beu una tassa de cafè

  Aquest remei està especialment recomanat pels qui no són assidus consumidors de cafeïna, ja que si fos així, el remei podria no tenir efectes. No obstant això, aquells que no acostumen a prendre cafè també poden beneficiar-se de les funcions antiinflamatòries i vasodilatadores de la cafeïna.

   

  Per aquest motiu, si et fa mal el cap i no vols automedicar-te amb Ibuprofèn, prova de beure una tassa de cafè sol —o una altra beguda amb cafeïna—. Si notes que estàs molt tibant i estressat, intenta refredar el cafè amb uns glaçons; el resultat serà exitós.

   

  4. Aplica fred amb bosses de gel

  Quan ens donem un cop o fem un mal gest que ens produeix inflamació i dolor, la reacció habitual de la gran majoria de persones és prendre's un Ibuprofèn, però per a aquest tipus de dolors causats per un impacte, l'ideal és aplicar fred sobre la zona afectada.

   

  Per evitar que el fred cremi la pell, no posis la bossa de gel de manera directa sobre la pell, sinó que és millor embolicar-ho en un drap o en una fina tovallola i acostar-ho pressionant a la zona que et genera molèsties. Mantingues el fred de manera intermitent durant una mitja hora i notaràs com el dolor desapareix.

   

  5. Plantes medicinals analgèsiques i antipirètiques 

  A més dels remeis comentats anteriorment, existeix una àmplia gamma de plantes medicinals amb propietats antiinflamatòries, analgèsiques i antipirètiques. Totes elles han estat sent utilitzades des de temps ancestrals de manera alternativa als fàrmacs, fins i tot abans que aquests existissin.

   

  Les més conegudes són la cúrcuma, capaç de reduir la inflamació; el salze blanc, que disminueix la febre i els dolors lleus; el gingebre, arrel beneficiosa tant per als constipats com per a la migranya; i la regalèssia, ideal per a les molèsties de gola, els problemes digestius i la congestió.

  Comentaris