rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

5 remeis i tractaments per evitar la caiguda del cabell en homes i dones

Existeixen diversos tipus d'alopècia amb les seves pròpies causes i que requereixen un tractament distint
La caiguda del cabell és evitable | CatalunyaDiari.com

 

Les persones perdem, aproximadament, cent cabells cada dia. Si la caiguda del cabell és massa intensa perquè la cabellera es regeneri, independentment de les causes a les quals això sigui degut, estarem parlant d'un cas d'alopècia.

 

Anem a analitzar quines són les causes dels diferents tipus d'alopècia i com evitar la caiguda del cabell utilitzant diversos remeis i tractaments.

 

 

Tipus d'alopècia i les seves causes

Diferents causes de la caiguda del cabell provoquen diversos tipus d'alopècia que es diferencien en algunes de les seves característiques, per exemple, en la relació al patró que segueix la pèrdua de cabell.

 

1. Androgènica de patró masculí

La debilitació o pèrdua de cabell en l'alopècia androgènica masculina comença a la coroneta i a les temples. Normalment, la calvície és incompleta, deixant una línia de cabell als costats i a la part de darrere del cap.

 

Es creu que l'alopècia androgènica de patró masculí es produeix pels factors genètics i fisiològics. Concretament, aquest tipus de caiguda del cabell es relaciona amb nivells reduïts de globulina fixadora d'hormones sexuals i de les hormones de testosterona i estimulant del fol·licle.

 

La calvície androgènica és molt freqüent en barons: al voltant de la meitat dels homes té aquest tipus d'alopècia quan arriba als 50 anys. L'estrès i malalties com el síndrome metabòlic, relaciona amb l'obesitat, intensifiquen la pèrdua del cabell en homes amb predisposició a l'alopècia androgènica.

 

2. Androgènica de patró femení

En aquest tipus d'alopècia, la pèrdua del cabell té lloc al front i a les temples. El més habitual en el patró femení és que el cabell es debiliti sense la línia capil·lar retallada, com succeeix als homes.

 

Les causes d'aquest tipus de caiguda del cabell són desconegudes, al contrari del que succeeix en l'alopècia androgènica masculina.

 

L'alopècia androgènica tendeix a donar-se més tard en dones que en homes, sent més freqüent després dels 50 anys. Factors com l'estrès, l'embaràs o algunes malalties cròniques afavoreixen a aquest patró de pèrdua del cabell.

 

 

3. Areata

L'alopècia areata es manifesta en la caiguda de cabell en zones com les celles, la barba o a sobre de les orelles, on el cabell no acostuma a caure si l'alopècia és de tipus androgènic. Aquesta alopècia deixa clares rodones al cuir cabellut, on el cabell tornarà a créixer al cap d'uns mesos.

 

Encara que normalment la calvície és incompleta, en un percentatge molt petit de casos, l'alopècia areata evoluciona afectant tota la cabellera (en aquest cas parlem d'alopècia totalis) i, inclús, tot el cabell del cos (alopècia universalis).

 

Aquest tipus de pèrdua del cabell és una malaltia autoimmune; això significa que es deu a una resposta anormal del sistema immune al nostre propi cos. En concret, es creu que en l'alopècia areata l'organisme no reconeix algunes cèl·lules i les destrueix.

 

L'alopècia areata s'atribueix a factors genètics i es relaciona amb altres malalties del sistema immune com l'hipotiroïdisme, l'asma i les al·lèrgies. Es dóna en més gran mesura en nens i adolescents de sexe masculí.

 

4. Difusa (efluvi telogen) 

L'efluvi telogen o alopècia difusa és un tipus de pèrdua del cabell en què aquest es debilita i cau de forma prematura per alteració del cicle de regeneració capil·lar. Es tracta d'una caiguda de cabell intensa, però reversible una vegada s'han tractat les seves causes.

 

L'alopècia difusa es relaciona amb l'estrès físic i psicològic, podent deure's a anèmia, a trastorn d'alimentació com l'anorèxia, a hipotiroïdisme, a un part, a una operació quirúrgica agressiva o als efectes de la quimioteràpia.

 

5. Altres causes

La caiguda del cabell es pot produir per molts motius diferents, a més de les quatre causes principals que hem descrit.

 

Aquestes causes inclouen les següents:

 

  • Malalties hereditàries com la de Menkes, l'atríquia congènita o el monilethrix.

  • Malalties immunes com el lupus o l'hipotiroïdisme.

  • Medicaments per a problemes cardiovasculars, infeccions fúngiques o acne.

  • Dany al cuir cabellut per recollir el cabell amb excessiva força o arrancar-lo (tricotilomania).

  • Increment del nivell d'estrògens durant l'embaràs.

  • Contacte amb contaminants de l'ambient o de productes capil·lars.

Tractaments i remeis per a la caiguda del cabell

En funció del tipus d'alopècia es recomanen uns o altres tractaments. Els més susceptibles d'intervenció són, sobretot, els que es deuen a factors psicològics i a hàbits, així com el patró androgènic.

 

Alguns tipus d'alopècia són intractables, especialment els d'origen genètic, i en altres el cabell torna a créixer de forma espontània.

 

1. Medicaments

Els dos medicaments més utilitzats per al tractament de la caiguda del cabell són el minoxidil i la finasterida. En funció de les causes específiques de l'alopècia, com malalties immunes o infeccions, es recomanen medicaments d'altres tipus.

 

Encara que inicialment s'utilitzava com càpsules per tractar la hipertensió, es va descobrir que el minoxidil provocava freqüentment el creixement del cabell en tot el cos. Actualment, el minoxidil s'aplica de forma tòpica per a fer més lenta la caiguda del cabell i per fer que torni a créixer. Pot irritar la pell, provocar taquicàrdies i fer créixer el cabell en zones on no es desitja que succeeixi.

 

La finasterida serveix per tractar l'alopècia androgènica i té efectes similars als del minoxidil. La finasterida augmenta el risc de càncer de pròstata i de mama, redueix la libido i el rendiment sexual i pot afectar el fetus si es pren durant l'embaràs.

 

Tant el minoxidil com la finasterida requereixen una administració continuada perquè els seus efectes es mantinguin a llarg termini. Donat el risc que provoquen reaccions adverses, és de gran importància que els tractaments siguin supervisats per experts.

 

 

2. Trasplantament de cabell

 Les persones amb alopècia de tipus androgènic freqüentment se sotmeten a cirurgia per trasplantar pell de parts del cos on creix el cabell a les zones del cap afectades.

 

Si bé el trasplantament de cabell pot ser dolorós i deixar cicatrius, avui en dia és un procediment molt eficaç i els seus efectes secundaris són mínims si la cirurgia es porta a terme correctament i es combina amb medicaments. No obstant això, resulta molt car.

 

3. Xampús, locions i perruques

Existeixen xampús i locions capil·lars que donen una aparença més gruixuda, densa i forta al cabell, si bé no afecten el seu creixement ni solucionen el problema de l'arrel com succeeix en el cas dels trasplantaments.

 

L'efecte d'aquests gels és estètic, com ho és també el de les perruques. Els estudis demostren que portar perruca redueix l'estrès i el malestar en dones amb alopècia deguda a quimioteràpia, particularment.

 

4. Vitamines i suplements dietètics

Les vitamines i els suplements dietètics no semblen tenir efecte en cas que la dieta ja sigui adequada, si bé una alimentació correcta pot reduir la pèrdua del cabell en persones desnodrides.

 

També hi ha estudis que suggereixen que l'alopècia areata pot alleujar-se utilitzant oli de romer, de thymus o de fusta de cedre, però la investigació en aquest camp encara no és concloent.

 

La ciència no dóna suport a l'ús de biotina, àloe vera, ginseng, ginkgo, serenoa, hibiscos o bergamota per al tractament de la caiguda del cabell.

 

 

5. Teràpia làser

La teràpia làser de baix nivell, consisteix a exposar el cuir cabellut a diverses fonts de llum amb l'objectiu de modificar el funcionament de les seves cèl·lules. S'utilitzen tractaments similars per als problemes d'ossos i articulacions, com l'artritis, en els que sembla ser eficaç per reduir el dolor a curt termini.

 

Els estudis que han analitzat l'eficàcia de la teràpia làser en l'alopècia encara no són concloents, si bé sembla més probable que resulti ineficaç en aquests casos.

 

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris