rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Troben el cadàver de Janet Jumillas

Els 6 mites falsos més estesos sobre les fruites

Moltes de les afirmacions que creies certes sobre aquests aliments no ho són

 

 

L’alimentació equilibrada aporta un gran ventall d’elements positius per a les persones, com ara més dosis d’energia, digestions més planeres, un sistema nerviós més saludable, un sistema immunològic més fort i, sense cap mena de dubte, un pes més controlat. Per tal de satisfer totes les necessitats nutricionals del nostre cos, normalment s’aconsella ingerir una combinació d’aliments que continguin dosis de proteïnes, hidrats de carboni, greixos, minerals i vitamines.  

 

Els productes alimentaris amb més quantitat de micronutrients són les fruites, i per això els experts diuen que se n’haurien de menjar 5 peces cada dia. Ara bé, no tothom està d’acord amb quines són les millors fruites que podem consumir, l’hora en què s’haurien de prendre o el format que haurien de tenir. Per això, ens hem fixat l’objectiu de desmuntar 6 de les falses creences més esteses sobre les virtuts o els inconvenients que tenen alguns tipus de fruita.

 

Alguns dels mites relacionats amb la fruita i les seves propietats

Hi ha diverses creences equivocades que s’han generalitzat molt i que estan relacionades amb els beneficis de la fruita en termes de propietats nutricionals. A continuació descobriràs les més populars i les principals raons per deixar-hi de creure.

 

1. Si les fruites es congelen, perden nutrients

En un món que avança a un ritme frenètic, resulta complicat trobar el moment d’anar a comprar fruita fresca o de conrear-la en un tros de terra propi. Per això, ben sovint la gent té tendència a comprar fruita congelada a les grans superfícies comercials o a congelar-la a casa. Ara bé, això fa que deixin de tenir certs beneficis?

 

Tot i haver ocasionat molts debats, aquesta pregunta té una resposta comprovada: encara que es congelin, les fruites conserven les seves propietats nutricionals, gràcies al procediment de recol·lecció i congelació que segueixen. Es conreen dins del període més òptim per fer-ho i després es couen lleugerament i es congelen. Això no obstant, la congelació pot reduir-ne el gust i canviar-ne la textura.

 

 

 

2. No s’haurien de barrejar diferents tipus de fruita

No hi ha cap mal a combinar dues o tres varietats de fruita diferents, si la barreja es fa com cal i no estem parlant d’estómacs especialment delicats. Ara bé, abans de fer la barreja s’han de tenir en compte les diferents propietats de les fruites perquè podria ser que algunes no funcionessin gaire bé juntes i afectessin negativament l’estómac, com en el cas de les combinacions de fruites dolces i cítriques.

 

Les combinacions de cítrics i làctics no són recomanables, igual que tampoc no ho és barrejar les peces de fruita amb sucre, perquè així es pot gaudir més de la dolçor natural de les fruites. Ara bé, sí que es poden barrejar les peces de fruita més àcides amb les que no ho són tant, les més dolces amb les que ho són una mica menys i , fins i tot, les dolces amb els làctics. Així, trobem combinacions idònies com ara la de la llima amb la pinya i la guaiaba, la de la maduixa amb la taronja o la de la llet amb la papaia i el plàtan.

 

3. Els cítrics són ideals per tractar els constipats

La creença que determinats símptomes del constipat es podrien mitigar o erradicar gràcies a la ingesta de vitamina C està molt estesa, igual que la que diu que les fruites amb més vitamina d’aquesta mena són els cítrics. Però la realitat és una altra, perquè hi ha diverses fruites que no són cítrics que duen una gran quantitat de vitamina C, com la grosella negra o la guaiaba.

 

A banda d’això, els estudis científics no han pogut demostrar que hi hagi una correlació directa entre la quantitat de vitamina C que es consumeix i la desaparició dels constipats: encara que la vitamina C pot ajudar a reforçar el sistema immunològic i fer així que estiguem més preparats a l’hora de lluitar contra infeccions, un cop estem constipats no serà cap remei miraculós.

 

Falses creences relacionades amb guanyar quilos

Un mite molt estès sobre les fruites diu que ajuden a guanyar pes, especialment si les prenem en determinats moments del dia. Ara bé, és veritat?

 

1. Els plàtans fan augmentar de pes

Les propietats nutricionals del plàtan, entre altres, destaquen per la seva composició de fibres, potassi, vitamina C i carbohidrats. Aquests darrers són els responsables de la falsa creença que el plàtan pot contribuir a engreixar-se.

 

Els hidrats de carboni presents als plàtans —especialment als ben madurs— estan constituïts per fructosa, un sucre natural que no té el mateix efecte per al pes que els aliments processats, molt més perjudicials a l’hora de mantenir-se prim.

 

En realitat, el plàtan conté ben poques calories —unes 100 per peça— i té l’avantatge de comptar amb unes fibres determinades que afavoreixen la sensació d’estar tip després d’ingerir-lo, que es produeix de manera més ràpida que en el cas d’altres peces de fruita. Ara bé, igual que passa amb la resta de productes alimentaris, se’n desaconsella el consum excessiu i just abans d’anar al llit perquè sinó el nostre organisme podria tenir dificultats a l’hora d’absorbir-ne bé la fructosa.

 

 

2. Prendre fruita al vespre pot fer-te guanyar pes

Ingerir fruita al final de la jornada pot tenir conseqüències negatives per al nostre cos, de la mateixa manera que qualsevol altre producte alimentari que prenguem en el moment en què s’acaba el dia: podem tenir malsons, digestions pesades o difícils i, fins i tot, podem augmentar de pes perquè mentre el nostre organisme descansa l’assimilació dels sucres es fa més a poc a poc.

 

Tot i que en general els sucres presents a les fruites s’assimilen ràpidament, a la nit s’aconsella especialment prendre fruites amb molta aigua —com ara les peres o les pomes. A més, es recomana evitar la ingesta de cítrics —com el kiwi o la taronja, entre altres— al vespre perquè poden comportar acidesa d’estómac, i de fruites amb molta fructosa —com el mango o la maduixa— perquè l’organisme les absorbeix molt més a poc a poc.

 

3. Les fruites amb un gust més dolç contenen més calories

El gust dolç de la fruita no està directament relacionat amb els seus valors calòrics, sinó que totes dues coses estan supeditades als elements químics que la componen.

 

Si ens fixem en les fruites que tenen més sucre hi trobem el raïm, la figa, la granada o el litxi. A l’altra banda de la classificació, entre les menys dolces, s’hi troben l’alvocat, el codony o la grosella. El cas de l’alvocat és ben interessant: tot i que és una de les fruites amb menys sucre, és una de les que tenen més calories.

 

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris