Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les 8 preguntes trampa més freqüents de les entrevistes de feina

Us expliquem els truc per sortir-se’n

Els processos de selecció s’han tornat més complexos
Els processos de selecció s’han tornat més complexos | Cedida

 

Vivim en un món que cada cop és més competitiu i, en aquest entorn dinàmic i ple de rivalitat, tant la gent que no té feina com la que vol optar a una posició que considera millor s’enfronta a un gran repte a l’hora buscar i aconseguir una bona feina.

En aquest context, els processos de selecció també s’han tornat més complexos per tal de detectar les persones que podrien tenir característiques poc adequades per al lloc de treball, encara que a vegades tinguin l’habilitat de camuflar-les.

Per fer que aquests detalls tan importants sobre els candidats surtin a la llum, els responsables de selecció i contractació de personal  sovint recorren a les preguntes trampa. D’aquesta manera, intenten forçar els aspirants a la feina a equivocar-se si no van en compte i si no s’ajusten del tot a la posició oferta. Per això, és important saber detectar aquest tipus de preguntes i adonar-nos de la dimensió que poden adquirir en una entrevista laboral, cosa que ens farà millorar la qualitat de l’entrevista i evitar equivocacions que puguin costar-nos molt car.

Quina és la funció d’aquest tipus de preguntes?

Serveixen per ajudar els entrevistadors a descobrir els elements que restarien interès a les candidatures, fins i tot en aquells casos en què el currículum encaixa perfectament amb el lloc de treball.

D’aquesta manera, en lloc de fer preguntes directes que desacreditin els candidats, ben sovint es fa que ells mateixos caiguin a les trampes d’aquestes preguntes  i revelin detalls que els converteixen en persones no aptes o no adequades per al lloc de treball.

A més, les preguntes trampa ajuden a economitzar temps i esforços als treballadors de recursos humans, que les fan servir per descartar candidats abans de temptejar-ne les habilitats  a través de proves més complexes. Així, encara que no ajudin a recopilar dades objectives i senzilles dels candidats, funcionen com una mena de filtre per als processos de selecció que detecta els perfils que no s’ajusten a l’esperit de l’empresa o al tipus de treballador que es busca.

Les 8 preguntes trampa més típiques dels processos de selecció

Segueix llegint si vols descobrir les preguntes trampa més recurrents de les entrevistes de feina i si t’agradaria esbrinar com contestar-les amb èxit per sortir-te’n i que l’equip de selecció no et descarti.

1. Explica la patinada més important que vas tenir a la teva última feina

Encara que els treballadors de recursos humans de les empreses saben que no hi ha ningú perfecte i que tothom comet errades —més o menys significatives— durant la seva vida professional, volen descobrir quina opinió tens sobre aquest fet.

La millor manera de sortir-se’n

Quan responguis és important que admetis la teva culpa a l’hora de cometre l’error, sense centrar-te excessivament en els detalls de les errades dels altres que van poder ajudar a originar el problema i a fer que fallessis

.

2. Què et va empènyer a abandonar el teu anterior lloc de feina?

A priori, aquest interrogant ajuda a obtenir dades relacionades amb les teves feines passades i amb allò que t’empenyia a fer-les.  Ara bé, també té un propòsit amagat que busca temptejar la teva reacció: et col·loca en una posició en què podries inventar-te certes coses sobre allò que va passar o, fins i tot, en què podries criticar la teva antiga empresa.

Les preguntes ajuden els entrevistadors a escollir el candidat ideal
Les preguntes ajuden els entrevistadors a escollir el candidat ideal | Cedida

La millor manera de sortir-se’n

En gran mesura, la resposta més adequada dependrà de cada situació, cosa que ens deixa diferents fórmules per tal de respondre-la amb èxit. Ara bé, has de ser molt conscient que si critiques antics caps o companys de feina podrien descartar-te fàcilment del procés de selecció. Si vas voler canviar de feina perquè no t’agradaven les condicions que tenies o el tracte que rebies, ho hauries de dir d’una manera molt objectiva i succinta, sense exterioritzar rancúnia ni ganes de venjança.

3. Anomena els motius pels quals vols canviar de feina.

Amb això, l’entrevistador busca descobrir les teves motivacions i el teu nivell de compromís amb les companyies. Per això, quan plantegis la teva resposta, l’estaràs informant de tot allò que no desitges a la teva nova funció.

La millor manera de sortir-se’n

El millor mètode per tal de respondre a la pregunta amb èxit és buscar informació rellevant sobre la companyia i tot allò relacionat amb el lloc de feina que estàs sol·licitant: les habilitats i competències requerides, les tasques que hauries de desenvolupar i la responsabilitat que tindries.

4. Com és que has deixat de treballar durant un temps significatiu?

Si en algun moment has estat un període important sense treballar —ja sigui recentment o fa un grapat d’anys—, els seleccionadors de personal molt probablement voldran aprofundir en les causes que t’han dut a fer aquesta pausa.

Amb això, pretenen esbrinar si només ha estat una qüestió de sort o si realment no ets una persona proactiva, quelcom que es percep com una feblesa perquè no només significaria que no busques feina amb gaire empenta sinó que, a més, podria afectar negativament la teva manera de treballar.

La millor manera de sortir-se’n

Encara que durant aquest període buit que apareix al teu currículum hagis estat implicat en diverses qüestions que no has posat per escrit —perquè creus que no són prou rellevants o que, simplement, no tenen cap mena de vincle amb l’àmbit d’actuació de l’empresa— caldria esmentar-les. És igual que hagis dedicat aquest temps a projectes teus, a voluntariats o fins i tot a aficions que impliquen molta dedicació: totes aquestes activitats ajudaran a transmetre una imatge de tu més dinàmica de la que mostres al currículum.

5. Com et sents millor: treballant en equip o treballant de forma individual?

Aquest interrogant que sovint es planteja durant les entrevistes és concís però també té gat amagat: segons la teva resposta, pot ser que transmetis la impressió que ets molt poc autònom a l’hora de fer feina, o que ets poc sociable i no t’agrada relacionar-te amb els altres.

La millor manera de sortir-se’n

Encara que cada vegada hi ha més especialitzacions en l’àmbit laboral, cal que siguis conscient que una gran majoria d’empreses i entitats volen un equip que disposi d’unes competències bàsiques concretes, per tal de facilitar el treball en grup i poder donar resposta més de pressa i de manera més eficient a les noves demandes del mercat.

6. Què pots oferir a la nostra empresa?

En aquest punt de l’entrevista, és interessant que expliquis les habilitats que penses que són necessàries per treballar a l’empresa fent aquesta funció i com veus que pots encaixar-hi gràcies a les teves competències. T’has de vendre bé, parlar bé de tu mateix amb una bona argumentació que doni suport a la teva candidatura.

Cal que coneguis bé la millor manera de respondre aquestes preguntes
Cal que coneguis bé la millor manera de respondre aquestes preguntes | Cedida

La millor manera de sortir-se’n

És important que remarquis els teus punts forts que poden tenir una connexió amb les tasques del lloc de treball que demanes (tant els que has presentat al teu CV com els que has exclòs del document). Evita transmetre un discurs forçat en què parlis d’habilitats molt concretes o que no tenen vincles directes amb aquesta feina, perquè podrien veure’t com un candidat que intenta justificar-se com pot perquè no podria aportar gaires coses a l’empresa.

7. Enumera els teus punts febles

Els entrevistadors et preguntaran pels teus defectes per crear una situació de nervis i de pressió que et posi entre l’espasa i la paret i, a més, per descobrir si tens identificats els teus punts dèbils i els remeis que has de posar en pràctica per evitar que causin problemes significatius.

La millor manera de sortir-se’n

Seria interessant que, abans d’anar a l’entrevista, et preparessis aquesta pregunta pensant en tot allò que podria constituir una feblesa i en les possibles solucions que podries posar en marxa per tal de posar-hi remei. Si no ho fas, hauràs d’improvisar i això pot trair-te amb nervis i amb una resposta que no agradi gaire els entrevistadors.

8. Quants diners penses que hauries de cobrar per fer aquesta feina?

Aquest interrogant tan típic de la majoria d’entrevistes, relacionat amb el sou, pot generar situacions incòmodes i delicades. Tant si respons amb una xifra massa alta com si proposes una xifra massa baixa, t’arrisques a espifiar-la.

La millor manera de sortir-se’n

Encara que no hi ha una solució màgica per oferir una resposta adequada a aquesta pregunta trampa i que en gran part depèn de l’atzar, pots fer certes coses que poden ajudar-te a no sortir-ne malparat. Per exemple, pots fer recerca prèviament sobre els sous aproximats que cobra la gent en funcions d’aquest tipus per tal de demanar una quantitat de diners similar, o demanar directament quin ventall de xifres té en ment l’empresa i començar a establir negociacions sobre la base d’aquests imports.