TENS TELEGRAM?

Ara t'enviem les últimes hores al Telegram! Clica aquí!

S’aprova la llei del referèndum que empara legalment la celebració de l’1-O

S’ha realitzat en el primer ple del Parlament de Catalunya després del període estival que s’ha celebrat aquest dimecres, 6 de setembre
El Parlament de Catalunya | Cedida

 

Després d'una llarga jornada al Parlament de Catalunya, aquest dimecres, 6 de setembre, s'ha aprovat la llei del referèndum que empara legalment la celebració de l'1-O. El Parlament ha aprovat la llei unes set hores més tard del previst per les constants interrupcions del ple a petició dels partits de l'oposició. Els diputats de JxSí i la CUP han votat favorablement a la proposició després d’incloure el punt a l’ordre del dia per la via d’urgència, apel·lant a l'article 81.3. Els independentistes han aprovat així la llei que pretén donar aixopluc legal al referèndum de l’1 d’octubre i dona pas al fet que, de manera immediata, el Govern firmi el decret de convocatòria. Aquesta decisió s'ha portat a terme en el primer ple del Parlament de Catalunya, després del període estival, impulsada pels grups polítics JxSí i la CUP, i després d'un debat entre tots els grups parlamentaris. Al voltant de les 9.15 hores JxSí i la CUP han registrat la petició per admetre a tràmit aquesta llei que, poc després, la Mesa del Parlament ha admès a tràmit amb 5 vots a favor i 2 en contra. 

 

Tots els diputats de CSQP s'hi han abstingut en bloc però s'ha visualitzat el malestar dels diputats de Podem amb el portaveu del seu grup, Joan Coscubiela, per no haver pogut intervenir en el debat de la llei. Els grups de Cs, PSC i PPC han volgut mostrar el seu contundent rebuig a la llei i als tràmits que s’han seguit abandonant el ple del Parlament i negant-se a participar de la votació. Després de la votació, els diputats han entonat 'Els segadors', l'himne de Catalunya. 

 

La crispació ha marcat tota la sessió del ple d'aquest dimecres en què només s'ha pogut celebrar la sessió de control al Govern i el debat i votació de la llei del referèndum. Les crítiques dels partits de l'oposició sobre la manera com s'ha tramitat la llei del referèndum ha forçat que la Mesa i la Junta de Portaveus s'hagin reunit en diferents ocasions, aturant el ple durant hores.

 

JxSí i la CUP han invocat l'article 81.3 del reglament per incloure a l'ordre del dia la votació de la llei de l'1-O i el ple ha aprovat amb els vots dels dos grups parlamentaris eliminar tràmits parlamentaris habituals. Tot i la petició de Cs i PSC perquè el Consell de Garanties emeti un dictamen de la llei del referèndum, la Mesa ha decidit no obrir un període per poder presentar recursos a l'òrgan consultiu argumentant que és un dels tràmits eliminats per la votació al ple. Per la seva banda, el Consell de Garanties ha emès una nota reconeixent el dret dels grups a demanar dictamen però recordant també que és la Mesa qui decideix si admet a tràmit les peticions.

«És una setmana decisiva i històrica», va assegurar Puigdemont. L’estratègia que s’ha estudiat és la de firmar aquest decret de convocatòria immediatament després que s’aprovi la llei del referèndum per evitar que ja estigui impugnada en el moment de la rúbrica. En el primer ple del Parlament després de les vacances d’estiu també s’ha realitzat un debat en el qual s’ha presentat l’aprovació final de la proposició de llei de creació de l'Agència de Protecció Social, impulsada per JxSí i la CUP i que vol ser l'embrió d'una futura Seguretat Social catalana.

 

Per altra banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha demanat recusar aquest dimecres els magistrats del Tribunal Constitucional per la seva «falta d'imparcialitat» i per «garantir el seu dret a defensa». La iniciativa pretén paralitzar qualsevol «procediment d'excepció» que pogués plantejar-se l'alt tribunal espanyol envers el Parlament o les funcions de la mateixa presidenta, és a dir, que pogués impulsar la suspensió de càrrec o la inhabilitació de Forcadell o d'altres membres de la cambra. Així, reclama que un cop admesa o mentre es decideix el tràmit, quedi «suspesa l'execució» de la seva causa fins que es resolgui la seva petició. La presidenta ha anunciat la petició de recusació també amb una piulada a Twitter, on ha explicat que considera que els magistrats «s'han convertit en una extensió més del govern de l'Estat i han perdut tota legitimitat».

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris