L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un comunicat especial davant la imminent arribada de la borrasca Herminia. Aquesta es formarà a l'Atlàntic occidental al llarg de les pròximes hores.
Aquest fenomen, originat per una ciclogènesi explosiva, afectarà gran part d'Espanya des d'aquest diumenge dia 26 de gener. Podria estendre's fins dimarts 28. S'esperen pluges abundants, vents molt forts i un intens temporal marítim en diverses regions del país.
Diumenge: inici del temporal amb vent i pluja
La borrasca Herminia se situarà diumenge a l'oest de les Illes Britàniques, però la seva proximitat generarà un temporal generalitzat a la península i Balears. Segons l'AEMET, el vent del sud-oest començarà a intensificar-se a Galícia i la cornisa cantàbrica. Es donaran ratxes que podrien superar els 90-100 km/h de forma generalitzada i assolir valors huracanats en litorals exposats i àrees muntanyoses.
Les precipitacions es desplaçaran d'oest a est, sent especialment intenses i persistents a l'oest de Galícia, on es podrien acumular més de 100-120 mm en 24 hores. També s'esperen pluges significatives al sistema Central i els Pirineus, encara que amb acumulats inferiors. A la resta del país, les precipitacions seran més disperses, amb menor probabilitat a la façana oriental.
Quant a l'estat de la mar, les costes atlàntiques gallegues seran les més afectades, amb onades de més de 7 metres que podrien estendre's al Cantàbric occidental a la tarda.
Dilluns: el dia més advers de l'episodi
El dilluns es preveu com la jornada més complicada d'aquest temporal. El vent bufarà amb força a gairebé tot el territori, amb ratxes generalitzades de 70-80 km/h i puntes més intenses en zones muntanyoses. Especialment a la serralada Cantàbrica, on podrien repetir-se ratxes huracanades.
Les pluges moderades continuaran afectant la península, sent persistents a Galícia i el vessant sud del sistema Central occidental. La cota de neu descendirà progressivament, situant-se entre 1000 i 1200 metres al final del dia, cosa que permetrà nevades als principals sistemes muntanyosos.
L'AEMET assegura que el temporal marítim s'intensificarà i s'estendrà al Mediterrani, amb ponent fort a l'Estret i el mar d'Alborán.
Dimarts: persisteixen les condicions adverses
Encara que el vent començarà a amainar a la major part del territori dimarts, seguirà bufant amb força al terç oriental, territoris de muntanya i litorals exposats. Les precipitacions continuaran, amb major intensitat a Galícia, el Cantàbric i punts de la meitat sud.
Una massa d'aire fred d'origen marítim polar podria fer que la cota de neu baixi encara més. Deixaria nevades als principals sistemes muntanyosos i fins i tot en punts alts de la meseta Nord.
Recomanacions davant el temporal
L'AEMET insta la població a extremar les precaucions durant aquest episodi. Es recomana evitar desplaçaments innecessaris a les zones més afectades, especialment a Galícia, la cornisa cantàbrica i àrees muntanyoses, així com mantenir-se allunyats de litorals exposats a causa del fort onatge.
A més, s'aconsella assegurar elements susceptibles de ser desplaçats pel vent i estar atents a les actualitzacions meteorològiques per adaptar-se a les possibles variacions en les previsions.
Aquest temporal, que combina vent, pluja i onatge, posa en alerta gran part del país, recordant la força de la natura en ple hivern.