L'hivern ha entrat amb força aquest cap de setmana a Espanya. Un front fred va creuar ahir el nord peninsular, portant una massa d'aire àrtic. Això ha provocat un fort temporal que afecta bona part de la Península i les Balears.
La combinació d'un anticicló atlàntic i una borrasca a Europa central està intensificant el temporal. Les nevades, el vent i les pluges són protagonistes, juntament amb un descens notable de temperatures. La situació ha obligat l'AEMET a emetre avisos per pluges, vent, temporal marítim i neu, alertant que es viurà “un descens progressiu de la cota de neu”.
L'AEMET activa avisos per neu, pluges, vent i temporal marítim a gran part del país
L'aire àrtic desploma la cota de neu a nivells poc habituals. Aquest diumenge 8 de desembre, se situa entre els 700 i 900 metres al nord-est. A la resta de la meitat nord, oscil·la entre els 800 i 1000 metres.
Les nevades més grans s'estan registrant a la serralada Cantàbrica i als Pirineus. En aquestes zones, els gruixos superen els 30-40 cm a cotes altes, per sobre dels 1200 metres. Tot i això, punts més baixos, com l'altiplà nord i Navarra, també estan veient neu.
L'AEMET ha emès alertes vermelles per neu a Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Catalunya i Navarra. Aquestes regions podrien acumular fins a 40 cm de neu a cotes superiors a 1200 metres. Per sota dels 1200 metres, les nevades també seran significatives, encara que amb menys intensitat.
Cantàbria, Galícia, el País Basc i La Rioja estan en alerta taronja per nevades menys intenses. Tot i això, aquestes comunitats podrien veure acumulacions importants en zones altes. A més, algunes àrees estan patint torbs, que compliquen encara més les condicions.
La cota de neu oscil·la entre els 700 i 900 metres al nord-est peninsular. A la resta de la meitat nord, es troba entre els 800 i 1000 metres, descendint a mesura que avança el temporal. Aquestes nevades afecten tant sistemes muntanyosos com àrees de l'altiplà nord.
Un temporal que a més de neu, porta vent i pluja
El vent també està causant estralls, amb ratxes de més de 100 km/h a diverses comunitats. Aragó, Astúries, Galícia, Catalunya, el País Basc i València estan en alerta taronja per forts vents. Aquestes ratxes són especialment perilloses en zones muntanyoses i costaneres.
En alerta groga per vent es troben les Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid, Múrcia, Navarra i La Rioja. Aquestes regions estan experimentant vents que dificulten la conducció i les activitats a l'aire lliure. El temporal de vent s'intensificarà avui, diumenge.
L'interior de Castelló, el sud de Tarragona i els Pirineus són les zones més afectades pel vent. També es registren ratxes intenses en sistemes muntanyosos de la meitat nord. Aquestes condicions augmenten el risc de caure arbres i altres objectes.
Les pluges també estan generant complicacions a diverses comunitats. Cantàbria, Castella i Lleó, Navarra i el País Basc estan en alerta groga per precipitacions intenses. Aquestes pluges, juntament amb el descens de temperatures, estan formant plaques de gel a les carreteres.
El temporal marítim també afecta el Cantàbric i les Balears, amb onades de fins a sis metres. Això suposa un risc per a la navegació i activitats a la costa. Les autoritats han demanat extremar la precaució i evitar acostar-se a zones perilloses.
Aquestes pluges, encara que seran localitzades, podrien deixar acumulacions significatives. Els problemes més importants s'estan registrant al nord peninsular, especialment a l'àrea cantàbrica. Aquest fenomen continuarà dilluns, segons les previsions.
Jorge Rey, conegut pels seus peculiars mètodes de predicció, ja havia advertit sobre les pluges localitzades al nord d'Espanya per a aquest pont. En les previsions, va destacar que l'àrea cantàbrica i el sistema ibèric serien les zones més afectades. Aquest pronòstic, finalment, ha coincidit amb els avisos emesos per l'AEMET.
El temporal continuarà fins dimarts
L'AEMET preveu que aquest episodi hivernal es prolongui fins a l'inici de la setmana. Durant dilluns, la cota de neu baixarà a entre 600 i 900 metres a la major part del nord. Tot i això, al nord-oest, podria pujar lleugerament als 1000-1200 metres.
Les nevades més intenses continuaran a la serralada Cantàbrica, acumulant gruixos addicionals de fins a 30 cm. Al Pirineu, les nevades perdran intensitat, encara que continuaran presents. També es podrien registrar nevades febles en àrees altes de la meitat sud peninsular.
El vent i el temporal marítim començaran a remetre a partir de dimarts. Tot i això, les temperatures continuaran sent baixes a tota la Península.