L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís sobre les condicions meteorològiques que s'esperen a Espanya. En concret, els meteoròlegs s'han fixat en les previsions per a les hores prèvies a l'arribada dels Reis Mags. I la veritat és que alguna sorpresa sí que podríem tenir, o almenys això sembla.
De moment, entre aquest dimarts i dijous la inestabilitat se centrarà a la zona del Mediterrani. Per allí esperem ruixats ocasionals, acompanyats de tempestes que podrien ser localment fortes i persistents. En les últimes hores, de fet, les pluges han descarregat en molts punts del sud-est i de les Balears.
El comportament atmosfèric durant aquesta setmana estarà marcat per una situació complexa. Al Mediterrani, la presència d'una DANA i els vents de llevant generen nuvolositat. Aquesta nuvolositat, en arribar a la costa comença a descarregar pluges que, localment, poden ser bastant intenses.
És per això que, fins que no s'allunyi la bossa d'aire fred, la possibilitat de pluges segueix present. En aquest sentit, l'AEMET té diversos avisos, especialment a la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i les Balears.
Les boires i les gelades persisteixen a l'interior
Mentrestant, segons l'AEMET, a l'interior de la península, les boires continuaran sent protagonistes, especialment a les planes i les valls fluvials. Encara que amb tendència a reduir la seva extensió i persistència, seguiran dificultant la visibilitat en algunes zones.
Quant a les temperatures, els canvis seran moderats. A partir de dimecres, s'espera un lleuger ascens en les màximes. Encara que les mínimes seguiran registrant valors baixos, amb gelades generalitzades a l'interior de la meitat nord i el quadrant sud-est peninsular.
Canvis importants de cara al cap de setmana
Segons ens acostem al cap de setmana i a les hores prèvies a la Nit de Reis, l'AEMET anticipa un canvi meteorològic. Diversos fronts atlàntics començaran a guanyar protagonisme, especialment al nord-oest peninsular, deixant precipitacions significatives a Galícia i la cornisa cantàbrica.
Aquestes pluges podrien estendre's progressivament a altres àrees de la península, encara que amb menor probabilitat al terç est. A més, no es descarta que la neu faci acte de presència en zones muntanyoses de la meitat nord.
Una muntanya russa de temperatures
Amb l'avanç dels fronts atlàntics, les temperatures màximes podrien experimentar alts i baixos al pas de cada sistema frontal. D'altra banda, les gelades tendeixen a disminuir tant en intensitat com en extensió, la qual cosa suposarà un lleuger alleujament tèrmic en algunes regions.
La incertesa encara és alta respecte a l'evolució exacta d'aquesta situació meteorològica. Però el que sí que està clar és que les jornades prèvies al Dia de Reis estaran marcades per un ambient canviant. El que sí que sembla clar és que la inestabilitat i el fred no tenen pensat marxar del nostre país a curt termini.