rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Alba, la nena d'11 anys de Sabadell que va ser víctima de cyberbullying

La petita ho va amagar durant més d'un any fins que va decidir marxar de casa
En el 70% dels casos de ciberassetjament les víctimes són nenes | cedida

 

«Vam veure que li havia escrit a un amic dient-li que no podia més, que l'estaven assetjant i que s'anava a suïcidar». Aquestes són les paraules de Montse, una sabadellenca que ha hagut de patir com la seva filla Alba va ser víctima d'assetjament a través d'Internet fa tres anys, quan en tenia 11.

 

La petita va marxar de casa un matí de juliol sense dir res a ningú. «Vam trucar als Mossos i vam començar a buscar-la per tots costats», explica la seva mare en un reportatge de 'La Vanguardia'. Feia mesos que la nena estava més rebel del normal, però ho van atribuir a l'edat, sense pensar tot el que en realitat hi havia darrere del seu comportament. Finalment, la van trobar plorant i caminant sense rumb pels carrers de Sabadell.

 

Cap símptoma que alertés de la situació

Va ser quan van mirar el telèfon mòbil de la petita quan ho van descobrir tot. «No sospitàvem res», explica la Montse. I és que el 75% dels joves que pateixen cyberbullying no l'hi expliquen a ningú. «No volen generar problemes a casa, se senten culpables perquè pensen que poden haver fet alguna cosa perquè l'assetjament es produeixi», explica el director de programes de la fundació ANAR, Benjamín Ballesteros.

 

«Tenia mòbil des dels deu anys i al principi la controlàvem més. Un dia va començar a bloquejar el mòbil, a canviar les contrasenyes i esborrar missatges», motiu pel qual no van poder veure el que la seva filla els hi havia estat ocultant durant més d'un any.

 

Dos assetjadors a través de les xarxes socials

La investigació va poder descobrir que en sis mesos l'havien assetjat dos nois diferents. «Primer es van fer amics a la xarxa. Deien que eren cosins d'amigues seves», explica la Montse. Un d'ells era un noi de 17 anys que vivia a Màlaga i l'assetjava a través de WhatsApp, Instagram i Facebook. «Si no m'envies un vídeo, masturbant-te aniré a casa teva a buscar-te», era un dels molts missatges que li enviaven demanant-li fotografies pujades de to.

 

Tractament per superar la por

Després que els seus pares ho descobrissin, Alba va començar un tractament a l'hospital que encara segueix avui dia, i va canviar de classe com a conseqüència dels seus problemes. Des d'aleshores, a casa deixen el telèfon al menjador i no a l'habitació. A més, tots els missatges que rep l'Alba també arriben als dispositius dels seus pares i s'ha esborrat totes les xarxes socials.

 

«Fins que no la vegi estable, viurem amb por. T'aixeques a la nit i vas a mirar si està en el llit. No la puc tenir encadenada, ha de viure les coses que li toquen a la seva edat. Però costa molt perquè tots sofrim, no solament ella», explica la seva mare. Avui en dia, el jove malagueny que la va assetjar ha quedat impune, mentre de l'altre encara no se'n sap la identitat.

Víctimes cada vegada més joves

Una de cada cinc dones a Espanya afirma haver experimentat abusos o assetjament a les xarxes socials almenys en una ocasió, fins i tot reben amenaces de mort o violació, segons una enquesta d'Amnistia Internacional (AI).

 

No obstant això, en aquest estudi no s'inclouen casos, cada vegada més freqüents i precoços com el de l'Alba. Un altre estudi demostra que en un 70% dels casos de ciberassetjament les víctimes són nenes. L'informe també estableix que la mitjana d'edat de les víctimes és de 13,5 anys, tot i que s'han arribat a detectar casos a partir dels 9. A més, el 20,55% del total dels casos d'assetjament es van produir a través de WhatsApp l'any 2016.

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

🎁 Sortegem una fantàstica targeta regal de 50 € per PRIMARK! Participa aquí, és molt fàcil!

Comentaris