CaixaBank ha llançat una sèrie d'iniciatives formatives que estan marcant la diferència en el sector agrari. L'entitat bancària ho ha fet en col·laboració amb les EFAS i la Fundació CaixaBank Dualiza.
Aquest curs acadèmic ha estat testimoni de diversos programes dissenyats per potenciar les competències tecnològiques i digitals. Especialment de docents, estudiants i professionals de l'àmbit rural.

Amb el suport d'AgroBank, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i altres entitats, CaixaBank continua demostrant el seu compromís amb la innovació. I, per descomptat, amb el desenvolupament sostenible al camp.
CaixaBank impulsa la formació per al futur del camp
En un món cada vegada més digitalitzat, el sector agrari no pot quedar-se enrere. Per això, CaixaBank i els seus aliats han treballat per oferir formació d'alta qualitat als futurs professionals del sector agrícola. D'aquesta manera, han proporcionat les eines necessàries per afrontar els reptes de la transformació digital.
Les iniciatives formatives s'han centrat en tecnologies emergents. És el cas de l'ús de drons en l'agricultura, la digitalització de maquinària i la implementació d'Agricultura 4.0. Això promou una agricultura més eficient, innovadora i respectuosa amb el medi ambient.

Una de les formacions més destacades ha estat el curs de pilot de drons dirigit als estudiants de Formació Professional Agrària i Indústries Alimentàries. Aquest curs, organitzat a EFA Cibeles (La Solana, Ciudad Real) i EFA Oretana (Toledo), es va impartir a l'octubre i novembre de 2024.
Amb una durada de 30 hores, el programa va combinar teoria i pràctica, abordant l'ús segur i eficient dels drons per al sector agropecuari. Tot conforme a la normativa vigent a Espanya i Europa.
Els drons estan revolucionant l'agricultura en permetre el monitoratge en temps real dels cultius, l'anàlisi de la salut, i la millora de la productivitat en les explotacions agrícoles. Aquests avenços no només augmenten l'eficiència. Alhora, contribueixen a un ús més sostenible dels recursos.

CaixaBank i el seu compromís amb la formació en el sector agrari
Al març, es va iniciar un altre curs clau per al futur del sector agrari: la digitalització de maquinària agrícola. Impartit a EFA Moratalaz (Manzanares, Ciudad Real), aquest curs va ser desenvolupat juntament amb John Deere i Trivium. El programa va abordar l'ús de tractors autoguiats, una tecnologia clau per a l'automatització agrícola.
La formació va ser gratuïta i va estar orientada a agricultors i gestors agrícoles. Aquesta respon a una demanda creixent de tecnologies agrícoles que optimitzin la producció i promoguin la sostenibilitat en el sector. I és que la digitalització de maquinària està permetent als agricultors gestionar les seves terres de manera més precisa i rendible.
El curs Agricultura 4.0: la transformació del sistema agrari, celebrat a EFA Molino de Viento, Ciudad Real, al març, va ser una altra de les iniciatives rellevants. Aquest programa gratuït va oferir als participants l'oportunitat de conèixer les últimes tendències en tecnologies agrícoles. I també els sistemes avançats de producció que estan transformant la manera en què es cultiven els aliments.

Els avenços en sensors, big data i IA estan permetent als agricultors prendre decisions més informades sobre la gestió dels cultius, reg, i fertilització. Aquest curs va ajudar els assistents a familiaritzar-se amb aquests avenços i entendre com integrar-los en les seves pràctiques diàries per millorar la productivitat i la sostenibilitat de les seves operacions.
Per últim, a EFA Oretana, es va impartir un programa especialitzat en poda en altura. Una tècnica fonamental en l'agricultura, especialment en cultius de fruiters.
Aquest curs, realitzat el novembre de 2024, va comptar amb la col·laboració de l'empresa SEPOAR Jardineria i es va centrar en les millors pràctiques i tècniques de seguretat per treballar en altura. La formació va permetre als participants millorar les seves habilitats en una tècnica essencial per al manteniment de cultius.