rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Troben el cadàver de Janet Jumillas

Aprova els exàmens tipus test sense haver d'estudiar gràcies a 5 senzills trucs

Descobreix alguns dels trucs psicològics que t'ajudaran molt
El quid de la qüestió no només rau en el grau d’intuïció que té cadascú | iStock

 

Abans que res, volem destacar que la nostra intenció no és fer apologia de la ganduleria i que la manera ideal d’aprovar els exàmens és estudiar, entendre i memoritzar allò que s’ha fet a classe per poder respondre de manera idònia i no patir. Les bones notes sempre són un reconeixement a la feina ben feta i a l’esforç, i això proporciona una satisfacció que no es pot substituir per cap altra cosa.

 

  

Ara bé, potser t’has adonat que, mentre alguna gent té la mà trencada amb els exàmens de tipus test, d’altres suen i tremolen només de pensar a fer una prova així. Per una banda, aquest tipus d’avaluacions tenen la característica singular de ser sovint més fàcils per a la gent més intuïtiva i, per l’altra, els individus que solen estar nerviosos pels exàmens habitualment tenen notes més baixes del normal en aquestes proves, encara que no hi hagi diferències remarcables entre les coses que tots dos perfils de gent saben sobre la matèria. 

 

 

Què fa que alguna gent odiï els exàmens tipus test i que d’altres els facin molt a gust?

El quid de la qüestió no només rau en el grau d’intuïció que té cadascú, sinó que també es basa en una sèrie de trucs que alguns individus duen a terme per tal d’aconseguir millors resultats en aquests exàmens on s’ha de triar entre diferents respostes. Són estratagemes dels estudiants més astuts, però també disposen d’una base científica. 

L’escriptor nord-americà William Poundstone, amb el seu llibre ‘Rock Breaks Scissors, A practical guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody’, en català «La roca guanya les tisores: una guia pràctica per ser més astut que molta gent», va identificar diverses inclinacions significatives dels professors quan elaboren aquesta mena d’avaluacions.

  

 

 

Un cop detectats aquests trucs, basats en els heurístics i en altres tendències de la ment dels docents a l’hora de confeccionar les proves, es pot afirmar que hi ha diverses tàctiques que podrien permetre’t obtenir millors resultats en aquests qüestionaris on s’ha de triar entre diverses respostes, tot i que no hagis estudiat gaire.


1. Desconfia de les opcions categòriques

De manera habitual, les opcions que es formulen amb conceptes com ara ‘sempre’, ‘mai’, ‘cap’ o ‘tots’ tenen tendència a ser respostes incorrectes, perquè és freqüent que hi hagi excepcions a la norma que facin que aquesta afirmació categòrica no sigui acceptable. Els docents poques vegades volen córrer el risc de deixar una opció encertada que no permeti gaire flexibilitat

 

Ara bé, cal anar amb compte amb aquelles possibilitats que es presenten a través de fórmules de l’estil de «cap de les afirmacions anteriors» o «totes són correctes», perquè en el 52% dels casos aquestes afirmacions són encertades. En el cas que no sàpigues res sobre el que se’t pregunta i, per tant, no tinguis res més que pugui ajudar-te a prendre una decisió, hauries de triar una opció d’aquesta mena perquè estadísticament les teves possibilitats d’encertar la resposta són més altes que si tries una resposta perquè sí. Tot i que no podem assegurar-te que així la teva resposta sigui correcta, tens més probabilitats que ho sigui. 

 

Amb els cinc trucs que et presentem, et serà molt més senzill aprovar | Cedida

 

2. A nivell global, l’examen et podria donar pistes per respondre algunes preguntes

Abans de començar a triar les respostes que penses que són les adequades, és millor que et llegeixis tota la prova, perquè podries trobar-hi pistes amagades —o evidents— que t’ajudarien a respondre algunes de les preguntes formulades. De fet, Poundstone hauria detectat que molt sovint les diferents opcions a les respostes es repeteixen en diverses preguntes de la prova. 

En una prova ben feta, no hi hauria d’haver aquesta errada tan sorprenent: les pistes ocultes sobre algunes respostes que a vegades s’amaguen als exàmens és una relliscada molt important durant l’elaboració del test per part del docent. Utilitzant la lògica, molts cops pots beneficiar-te d’aquests errors dels autors de la prova i encertar diverses respostes només fent servir les dades que inconscientment han deixat a la teva disposició, distribuïdes per tot l'examen.
 

3. Sovint les opcions encertades són més llargues 

A l’hora de participar en un examen tipus test has de saber que, en general, les opcions més llargues solen ser les bones perquè, segons afirma l’autor de la investigació, «els autors del test han de garantir que les respostes correctes ho són absolutament i no deixen cap mena de dubte. Per aconseguir aquest objectiu, sovint necessiten formular frases més extenses i precises».

Així, si no saps quina opció triar però veus que una de les respostes és notablement més llarga, és la que té més números de ser la bona solució.

 

4. Les solucions il·lògiques sovint no són correctes

De vegades, alguns tests s’elaboren per mitjà de programes informàtics que poden generar opcions automàticament, cosa que fa que es creïn a l'atzar i sense cap mena de congruència. Comparades amb les altres, aquestes solucions normalment són molt il·lògiques, cosa que fa més fàcil de detectar-les i descartar així les respostes equivocades.

 

És millor que et llegeixis tota la prova, perquè podries trobar-hi pistes amagades | iStock

 

Si identifiques aquestes solucions il·lògiques podràs descartar-les, cosa que t’oferirà més probabilitats d'encertar les preguntes. A més, a tot l'examen poden haver-hi diverses possibles respostes d’aquest tipus, que s’hagin dissenyat de manera automàtica i que siguin errònies. Aprofita’t d’això i identifica-les per tenir més opcions d’encertar.


5. Les proves tipus test són ideals per a les persones que mantenen la sang freda

En el cas que siguis una d’aquelles persones que tremolen només de pensar en un examen, et recomanem que modifiquis aquest comportament. El nivell de calma i de lucidesa és molt important per respondre correctament a les diferents preguntes que té la prova: si estàs tranquil, podràs pensar millor i tindràs més opcions a l’hora d’explotar tots els trucs i els coneixements que puguis per tal de superar l’examen amb èxit.
 

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris