Aquest diumenge s'endarreriran els rellotges: a les tres seran les dues

Entrem a l'horari d'hivern
Aquest diumenge entrarem en l'horari d'hivern | GYI

 

La matinada del diumenge 30 d'octubre a les 3.00 haurem d'endarrerir el rellotge una hora perquè tornin a ser les 2.00. D'aquesta manera tanquem el cicle de l'estiu i recuperem l'horari d'hivern. El canvi al qual ens tenen acostumats cada any es fa per ordre de la Directiva Europea del Canvi d'Hora, que busca afavorir l'estalvi d'energia en les llars espanyoles, segons informa IDEA (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia).

Aquest endarreriment del rellotge, a més de regalar-li una hora de son més al nostre cos aquest diumenge, suposarà un 5% d'estalvi en la llum. A partir de 1974 es va començar a generalitzar aquesta pràctica, just quan va començar la primera crisi del petroli i els països van decidir avançar els rellotges per aprofitar millor la llum i consumir menys electricitat. En 1981 es va començar a aplicar com una directiva i s'ha anat renovant successivament cada quatre anys, però des del 2001 té caràcter indefinit.

 

El canvi d'hora sempre es produeix l'últim diumenge de març, en el cas de l'horari d'estiu, i l'últim diumenge d'octubre, per instaurar l'horari d'hivern. Segons el IDAE, això afavoreix l'estalvi d'energia i podria equivaldre a 300 milions d'euros d'estalvi segons els preus vigents. D'aquesta quantitat, 90 provindria de les llars espanyoles i la resta, d'edificis i indústria. Segons un estudi sobre l'abast i els efectes de la mesura que ha realitzat la Comissió Europea i presentat al Parlament en 1999, el canvi d'hora resulta positiu per al transport, seguretat, manera de vida i turisme.

Tot i així, l'IDAE adverteix que sense un comportament responsable no es podrà aconseguir el potencial d'estalvi que s'espera, per això és important utilitzar tecnologies que ajudin a aprofitar la llum natural, per exemple, les que consisteixen en fotocèl·lules o sensors de llum que regulen la il·luminació.