Home gran mirant el telèfon mòbil amb expressió de sorpresa davant d'una sucursal de CaixaBank.

Avís important de CaixaBank als que tenen un compte: molt d'ull amb això el 2025

CaixaBank alerta els seus usuaris sobre una nova estafa que cada cop es dona més entre els clients

Les estafes evolucionen constantment, i s'adapten a noves plataformes i mètodes per enganyar els usuaris. CaixaBank, conscient d'aquesta realitat, ha emès un avís important a tots els seus clients sobre una estafa que ha guanyat notorietat en els últims mesos: l'estafa dels likes.

Aquesta modalitat fraudulenta ha deixat moltes persones vulnerables, amb pèrdues que poden arribar fins als 18.000 euros. I tot sota la falsa promesa d'un ingrés senzill a canvi d'activitats a les xarxes socials.

Persona usant una targeta de crèdit davant un ordinador portàtil amb el logotip de CaixaBank en primer pla.
CaixaBank insta a tots els seus clients a estar extremadament atents | ngampolthongsai, CaixaBank, catalunyadiari.com

CaixaBank alerta de la nova estafa dels likes

L'estafa dels likes és un engany que generalment comença a través d'aplicacions de missatgeria com WhatsApp i culmina en plataformes com Telegram. I és que és en aquesta última on els estafadors aconsegueixen desaparèixer sense deixar rastre.

Aquest engany funciona de la següent manera: reps un missatge a WhatsApp d'un contacte desconegut. Aquesta persona es presenta com a representant d'una empresa que busca augmentar la visibilitat dels seus clients a les xarxes socials. T'ofereixen una feina senzilla que consisteix a donar "likes" a publicacions o seguir perfils específics a canvi d'un pagament.

Per fer l'oferta més creïble, l'estafador et demana que facis una tasca de prova, com posar un "like" a una publicació. Després d'això, et demanarà que enviïs una captura de pantalla com a comprovant. A canvi, rebràs una petita quantitat de diners a través de Bizum, cosa que fa que l'oferta sembli legítima.

Una persona mirant el telèfon amb expressió de sorpresa davant d'un cartell de CaixaBank.
Si reps missatges que semblen estafes, reporta'ls a CaixaBank | Europa Press, Dean Drobot, catalunyadiari.com

Un cop has completat la tasca inicial i has rebut el pagament promès, l'estafador et convida a unir-te a un grup a Telegram. Aquí, t'assignen un codi de treball que has de proporcionar a un altre usuari per rebre instruccions addicionals.

A Telegram, et trobaràs amb altres suposats treballadors que aparentment ja estan guanyant diners fàcilment. L'estafador t'oferirà l'oportunitat de guanyar fins a 1.000 euros al dia, sol·licitant-te que facis més tasques senzilles.

Per accedir a més beneficis, et demanaran que inverteixis diners amb la promesa que els recuperaràs juntament amb una comissió. No obstant això, un cop fas la transferència, els estafadors desapareixen, i mai rebràs els diners promesos de tornada.

Una persona sosté un telèfon mòbil que mostra el logotip de CaixaBank davant d'una sucursal del banc.
L'estafa dels likes és una amenaça real i creixent per als usuaris de CaixaBank | Google Maps, Ton Photographer 4289, CaixaBank, catalunyadiari.com

A més de la pèrdua directa de diners, les víctimes de l'estafa dels likes poden enfrontar-se a serioses conseqüències legals. En rebre diners de fonts fraudulentes i transferir fons als estafadors, podries ser considerat com un còmplice involuntari en activitats il·lícites, cosa que podria derivar en investigacions i sancions legals.

Recomanacions de CaixaBank per protegir-se

CaixaBank insta a tots els seus clients a estar extremadament atents i seguir aquests consells per evitar caure en l'estafa dels likes. I és que cal desconfiar de certes ofertes.

Si alguna cosa sembla massa bona per ser veritat, probablement ho és. Sigues cautelós amb missatges no sol·licitats que prometen diners fàcils.

Persona usant un ordinador portàtil mentre sosté una targeta de crèdit amb un logotip de CaixaBank i un símbol d'advertència superposat.
Aquesta estafa de la qual alerta CaixaBank no discrimina i pot afectar qualsevol persona | Rido, CaixaBank, catalunyadiari.com

A més, sempre cal verificar la identitat del remitent. Abans de respondre o proporcionar qualsevol informació, confirma que el missatge prové d'una font fiable.

Mai enviïs diners a desconeguts o a través de plataformes de pagament no segures per accedir a suposades oportunitats de treball. Si reps missatges que semblen estafes, reporta'ls a CaixaBank i a les autoritats competents.